TAŞLARIN DİLİ KİTABI VAR

Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümde görev yapan ve aslen İnegöllü olan Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan, İshakpaşa avlusunda ve İnegöl'ün çeşitli mezarlıklarında Osmanlıca yazılı mezar taşlarını araştırmış ve 'Taşların dili' adıyla bir kitap yazmıştı.

Kuşadası’na tatilci akını Kuşadası’na tatilci akını

MEZAR TAŞLARI KORUNMALI

Orhaniye Mezarlığında yer alan ve İnegöl'ün ilk belediye başkanı olan Sadıkzade Süleyman Ağa'nın başta olmak üzere toplam 21 adet mezar taşı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çetinaslan, mezar taşlarının korunması ve sergilenmesi gerektiğini söyledi.

İKİ KEZ YERİ DEĞİŞMİŞ

Doç. Dr. Çetinaslan "İnegöl'deki en erken tarihli mezar taşları İshakpaşa Külliyesinde hazire içerisinde yer almaktaydı. 1937 yılında yol çalışmaları nedeniyle bu mezar taşları dağıtılmış; bir kısmı Orhaniye Mezarlığı'na nakledilmiştir. 2012 yılından Orhaniye Mezarlığı girişinde yer alan bu mezar taşları yine yol genişletme çalışmaları nedeniyle mezarlığın iç bölgesine doğru taşınmıştır. Bugün o bölgede 21 mezar taşı yer alıyor. Bu 21 mezar taşından bir kısmı yazısız ayak taşı iken; bir kısmı da İnegöl'ün önemli şahsiyetlerine ait mezar taşlarıdır. Bu mezar taşlarından 1572 yılına ait Ahmet Çelebi'nin mezar taşı çift taraflı mezar taşı iken; Sadıkzade Süleyman Efendi ve eşinin mezar taşları ise lale biçiminde mezar taşıdır. Sadıkzade Süleyman Efendi İnegöl'ün ilk belediye başkanıdır. Gerek onun mezar taşı, gerekse İnegöl'ün önemli şahsiyetlerine ait mezar taşlarının buradan alınarak doğru şekilde sergilenmesi ve korunması İnegöl'e yakışır bir hareket olacaktır" dedi.