Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün, 2020 yılı ilk dokuz aylık dönem ihracatı 3,94 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilyanın söz konusu rakam içindeki miktarı 2,41 milyar dolar olurken, Haziran'da büyük oranda telafi edilmeye başlanan pandemi kayıplarının Eylül ayında da sürmesi, yılın geri kalanına ilişkin umutları arttırdığı gibi 2021'e güçlü bir giriş yapılacağının sinyallerini verdi.

TÜRKİYE AVRUPA'NIN MOBİLYA ÜRETİCİSİ OLDU

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: "Mobilya kağıt ve orman ürünleri sektörünün tamamı için ihracatımızda Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,42'lik bir aştır yaşadı. Mart-Nisan-Mayıs aylarında uygulanan sert karantina koşulları nedeniyle yaşadığımız kaybı geri alma hareketi Haziran'da başlamıştı ve grafikler bu olumlu gidişatı Temmuz ve Ağustos'tan sonra Eylül'e taşıdığımızı gösteriyor. Sadece mobilya tarafında gerçekleşen toparlanma ise bu sektör özelinde ibrenin bizden yana döndüğünü gösteriyor. Çünkü aylık bazda baktığımızda Haziran'dan mobilyada geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48'lik artış yaşadık, Temmuz'da bu oran yüzde 11,75, Ağustos'ta yüzde 1,7 ve şimdi Eylül'de yüzde 13,34 olarak gerçekleşti. Bütün bunlar birliğimizin ve her bir ihracatçımızın 'yeni normal'in disiplinlerine hızla ayak uydurmasıyla gerçekleşti. Yılın geri kalanında da aylık bazda geçen yıla göre artışımız devam ederse mobilya tarafında sene başında belirlediğimiz 4 milyar hedefini tutturabileceğiz. 2021 yılına ise güçlü bir giriş yapacağız."

12 milyar dolarlık üretim hacmi ile dünyanın 8. büyük ihracatçısı olan Türk mobilya sektörünün pandemi ile bozulan tedarik zincirini kendi lehine yapılandırmaya başladığını kaydeden Güleç,"Türkiye dünya mobilya pazarında bir ay öncesine kadar dünyanın en büyük 14. mobilya ihracatçısı olarak tanımlanıyordu.Üretim hacmimizden, tasarımlarımızdan aldığımız güçle 6 basamak birden yükseldik ve bugün dünyanın 8'inci büyük ihracatçısı olmaya hak kazandık. Biz bu başarı hikayesinin devam etmesini istiyoruz. 2023 hedeflerimizden vazgeçmiş değiliz. Dünyanın beşinci büyük üretici olmak ve dünya mobilya pazarından aldığımız payı 2,5'a çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Tedarik zincirindeki güvenli sağlayıcılığımız bu dönemde Türkiye mobilyasını öne çıkardı, çıkarmaya da devam ediyor. Çin dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ancak bu dönemde Çin kaynaklı yaşanan tedarik sorunu bizler için Türk mobilyasının tasarım gücünü göstermek için yeni fırsatlar oluşturdu" diye konuştu.

AVUSTRALYA VE İSRAİL VE GÜNEY KORE'YE SANAL TİCARET HEYETİ

İhracatta kalite, tasarım ve fiyatın yanı sıra özellikle 'yeni normal' ile birlikte dijitalleşme ve e-ticaretin öneminin iyice arttığını vurgulayan Güleç, Türk mobilyasının 200 ülke pazarındaki etkinliğini ve derinliliğini arttırmak için bu yeni kanalların hepsini etkin kullandıklarını kaydetti. Mobilya sektöründe sanal ticaret heyetlerine devam edeceklerinin altını çizen Güleç, planlanan takvimi şöyle açıkladı: "Avustralya'ya 14-16 Ekim, İsrail'e ise 16-18 Kasım'da sanal ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Ayrıca Güney Kore'ye özel nitelikli alım heyeti 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Dünyanın her tarafına ulaşmak istiyoruz, sanal ticaret heyetleri ile bağlantılarımızı aynı sıcaklık ve kolay erişilebilirlikle sürdürüyoruz. Avusturalya dünyanın bir ucu, oraya da sanal ticaret heyeti yapacağız. Pek yakın bir gelecekte mobilya sektörümüz, dijitalleşmede ve e-ticarette de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacak" dedi.