Özgür Demirtaş kimdir ve aslen nerelidir? Özgür Demirtaş kimdir ve aslen nerelidir?

Mustafa Adak ve Hakan Çalpak, 3 yıl önce bir araya gelerek hedefledikleri kafeyi inşaat ettiler. 3 ay boyunca çöp konteynırlarını ve hurdacıları tek tek gezen işletmeciler, sıfır maliyet harcadıkları kafede nostalji seven müşterilerini ağırlıyorlar. Çöpten topladıkları ve hurdacılardan ücretsiz aldıkları binin üzerindeki eserleri temizleyerek işyerlerine koyan işletmeciler, her geçen gün eserlerine yenilerini ekliyorlar.

3 AYDA TARİHİ ESER MÜZESİ GİBİ KAFE OLUŞTURDULAR

Kafa İşletmecisi Mustafa Adak, "Biz 3 yıl önce bu işyerini açtık. Hakan Çalpak ile birlikte Sosyal Kültürel Antropoloji mezunuyuz. Sıfır sermaye ile bütün ürünleri tek tek çöplerden ve hurdacılardan toparlayarak bu mekanı oluşturduk. Aynı zamanda kendi mesleğimizi burada hayata geçirdik. Aynı zamanda kültür bilimcisiyiz. Kültürel değeri olan bazı ürünlerin kaybolmasını engelleyeme çalışıyoruz. Burası 3 ay içinde bir müze haline dönüştü. Binin üzerinde tarihi eserler var. İnanılmaz şeyler çöplere atılıyor. Tarihi eserler çöplere atılıyor. Eski sandıklar, valizler, koltuklar, telefonlar, saatler, ahşap eşyalar. Bunların hepsi bizim kültürümüzün ürünleri. Bunların kaybolmaması gerekir. Genellikle müşterilerimiz aileler. Burada yerli müzikler dinleniliyor. Pizza yok ama lahmacun var." Dedi.

ÇÖPLERİ KARIŞTIRDIK

Bu değerli eşyaları toplamak için yoğun çaba sarf ettiklerini aktaran Adak, "Sanayideki ve ev atıklarını atıldığı çöpleri karıştırdık ve inceledik. Bir çok değerli eşya bulduk. Bunların her biri kendi yaşandığı dönemli bu dönem arasında kültürel bağ oluşturan şeyler." Diye konuştu.

KAPISI BİLE 250 YILLIK

Binin üzerinde eserin bulunduğunu belirten Adak, "En eski ürünlerimiz arasında kafemizin kapısı bulunuyor. Kapımız 250 yıllık tarihe sahip. İnegöl de yıkılan manastırın kapısı artık bizim kafemizin kapısı oldu. 3 aylık çaba sonucunda gördük ki insanlar böyle şeylere ihtiyaç duyuyorlar. Basmakalıp mekanlardan artık insanlar sıkılmış." Şeklinde konuştu.

İNTERNET YOK

Kafede İnternet hizmetinin olmadığını kaydeden Adak, "Çünkü 7'den 70'e herkes internet kullanıyor. Biz bunun önüne geçmek istedik." Dedi.

HİÇ BU KADAR TARİHİ ESERİ BİR ARADA GÖRMEMİŞTİM

Kafe müşterisi Dilara Karadeniz, "Diğer kafelerden farklı. Oldukça güzel. Bana farklı geldiği için geliyorum. Hiç bu kadar tarihi eseri bir arada görmemiştim" dedi.