Türk Eğitim Sen İnegöl Şubesi Başkanı Özgür Gümüş, yaptığı açıklamada; "Bilindiği üzere her yıl 1 Temmuz'da başlayıp okulların açıldığı güne kadar kayıt dönemi devam eder. Bu dönem, okul idarecilerimizin zahmetli günleridir. Okullarımızın bir yıllık ekonomisi velilerden bu dönemde gelecek bağışlara bağlanmıştı. Ancak daha önce yapılan mevzuat güncellemesi ile kayıt dönemlerinde okulların bağış kabul etmeleri yasaklandı. Buna rağmen zaman zaman okullarımızdan kayıt, diploma parası gibi haberler duymaktayız" dedi.

EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı

KAYIT PARASI YOKSA OKULLARA ÖDENEK AYRILMALI

"Bakanlığımız ilgili maddeye istinaden Okul Aile Birliği Yönetmeliğini yeniden düzenleyerek, okullarımıza neden yardımcı olmuyor?" diye soran Gümüş; " Empati yapalım, okul idarecilerinin yerine kendimizi koyalım. Gerçekten, nasıl olacak bu iş? Bu sorunun cevabını bulmamız gerekiyor. Açmaz içinde gidip gelen bir süreç bu. Basit bir hesap yapalım: Her okulun temizlik personeli ihtiyacı elzem. Bir personelin aylık maliyeti yaklaşık 4 bin TL civarı, 10 ay çalışacak personel için yıllık maliyet 40 bin TL. İki personel çalıştıracak okul için yıllık maliyet 80 bin TL. Ayrıca bu maliyetin içinde temizlik malzemeleri, kırtasiye malzemeleri temininin maliyeti yok. Peki, nasıl olacak bu iş? Yetkililer bu işe yıllardır neden çözüm bulamıyorlar ya da bulmak istemiyorlar? Esas husus, 24 Ağustostan itibaren başlayacak ve 31 Ağustos itibariyle devam edecek olan telafi eğitimleri ve sonrasında okullarının açılması. Okullarımız yaşanılan pandemi sürecine yeterince hazır mı? Fedakar okul idarecilerimiz hazır ancak küçücük(!) bir sıkıntıları var" ifadelerini kullandı.

İŞKUR ELEMANLARININ OKULLARDA İSTİHDAMI İÇİN ACELE EDİLMELİ

Gümüş şöyle devam etti: "Okullarımızda ya hiç temizlik personeli yok ya da yetersiz sayıda var. Şimdi; covid ile mücadele sürecinde, hijyen kurallarının had safhada olduğu bu dönemde bu iş nasıl olacak? Geçtiğimiz yıllarda her yıl ekim ayında başlayan İŞKUR personelleri için girişim yapıldı mı? Yoksa yine ekim ayında mı başlayacak çalışanlar? Ekim ayında başlayacak olursa, okullarımızın temizliğini kimler yapacak? Çözümler yetkililerin masasında mı? Kaldı ki okullarımızda şu an destekleme ve yetiştirme kursları mevcut. Ancak çalışan temizlik görevlisi olmayan okullar var. Öğrenciler ve veliler "Okullar her gün dezenfekte ediliyor mu?" diye soruyor. Okul idarecilerimizde haklı olarak "Biz bu işleri kiminle ve hangi parayla yapacağız?" diye soruyor. Aslında okullarımızda sorunlar başlamış durumda. Bu sorunları aşmak için en geç 15 Ağustos'ta temizlik personelleri geçen yılın iki katı sayısında okullarda görevlendirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, okulların hijyen maddelerini karşılamak zorundadır"

HİJYEN ŞARTLARI HANGİ İMKANLARLA YERİNE GETİRİLEBİLECEK?

"Bakanlığımız Covid ile mücadele ve yeni normale geçiş sürecinde Sanayi Bakanlığı ile protokol yaparak, Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu yayınladı. Yerinde bir çalışma olarak görüyoruz. Fakat bu kılavuzdaki şartları yerine kimler getirecek? Okullarda olmayan ya da yetersiz sayıda olan temizlik personeli ile bu işin olması mümkün müdür? "

OKULLARA ACİL CANSUYU

"Hulasa okullarımız ve okul idarecilerimiz gerçekten zor durumda. Acilen yardıma ihtiyaçları var. Kayıt dönemlerinde zaten var olan baskı ve stres yetmezmiş gibi covid döneminde hijyen şartlarını yerine getirebilmek için yüksek bir endişe ve üst düzey kaygı... Ya hiç olmayan ya da yeterli sayıda olmayan personeller ve imkansızlıklar içinde koşturmalar... Büyük bir muamma... Bakalım yetkililerin bu muammanın çözümünde nasıl ve ne zaman katkıları olacak? Yoksa her zamanki gibi okul idarecileri bu yıl da yalnız mı kalacak? Yine veliler ile okul idarecileri karşı karşıya mı getirilecek? Bekleyelim görelim..."