HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Nevşehir İl Başkanlığını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, asgari ücretin belirlenmesinde ve mevcut durumunda ciddi sorunlar olduğunu vurguladı. Türkiye’de çalışanların yarısının asgari ücretli olduğunu hatırlatan Arslan, bu durumun hem çalışanlar hem de ekonomik sistem açısından olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
"Asgari Ücret Geçim Ücreti Olarak Görülüyor"
Asgari ücretin birçok çalışan tarafından “geçim ücreti” olarak değerlendirildiğini belirten Arslan, işverenlerin yalnızca kilit elemanlar dışında herkesi asgari ücretle çalıştırmaya yöneldiğini dile getirdi. Arslan, “Asgari ücret vergi dışı olduğu için çalışanlar asgari ücretle gösteriliyor, fazla ödemeler elden yapılıyor. Bu durum kayıt dışı çalışmayı teşvik ediyor ve vergi kaybına neden oluyor” dedi.
"Komisyon Yapısında Sorunlar Var"
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz eden Arslan, bu yapının sağlıklı bir asgari ücret belirleyemeyeceğini söyledi. “Komisyon, hükümet, işveren ve işçi kesimi temsilcilerinden oluşuyor. Ancak hükümet, işverenlerle iş birliği yaptığında çalışanların lehine bir sonuç çıkmıyor. Komisyonun kapsayıcı, katılımcı ve uzlaşmacı bir yapıya kavuşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
"Emekli Maaşı ile Asgari Ücret Arasında 8 Bin TL Fark Var"
Arslan, asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki 8 bin TL’lik farkın kabul edilemez olduğunu belirtti. “Memur, emekli ve asgari ücretliye verilen artışlar arasındaki dengesizlikler çalışanları hayal kırıklığına uğrattı. Ancak bu sorunların düzeltilmesi için hala vakit var. Yeni bir düzenleme yapılması şart” diye konuştu.
Arslan, asgari ücretin daha adil bir şekilde belirlenmesi ve çalışanların geçim standartlarını iyileştirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.