Ticaret Bakanlığı, son dönemde bankacılık sektörüne yönelik artan tüketici şikayetleri üzerine harekete geçti.
19 Kalemde Haksız Ücret Tespit Edildi
Denetimler kapsamında EFT, havale, FAST ücretleri, ATM kullanım ücretleri, kiralık kasa işlemleri, nakit avans ve taksitli nakit avans masrafları gibi 19 farklı kalemde haksız tahsilat yapıldığı belirlendi. Müfettişler, bazı bankaların yalnızca fazla ücret almakla kalmayıp, üçüncü şahıslara ödenen ücretlerin üzerinde komisyonlar tahsil ettiğini ve ücret değişikliklerini zamanında bildirmediğini de tespit etti.
Ceza Miktarları Üst Sınırdan Uygulandı
Tüketici mağduriyetlerinin yüksek boyutlara ulaşması nedeniyle, Bakanlık bankalara ceza kesme sürecinde üst sınırı zorladı. Normalde bir bankaya uygulanabilecek maksimum ceza 423 milyon TL iken, her bir haksız ücret kalemi için ayrı ayrı cezalar kesildi ve bazı bankalara en yüksek sınırdan ceza verildi.
Bankalar Uzlaşma Talebinde Bulundu
Ceza kararlarının ardından bankaların büyük bir kısmı uzlaşma talebinde bulundu. Ancak Bakanlık, uzlaşma için müşteri mağduriyetlerinin giderilmesini şart koştu. Bu kapsamda:
✔️ Haksız yere tahsil edilen tutarlar tüketicilere iade edilecek.
✔️ Bankalar hatalı prosedürlerini düzeltecek.
✔️ Cezalarda %50 indirim uygulanacak.
Uzlaşmayı kabul eden bankaların yaptığı ödemelerle Ocak ayında devlet kasasına 1.6 milyar TL gelir girdi. Ancak asıl yükümlülük, bankaların fazla tahsilat yaptıkları tüketicilere geri ödeme yapmaları olacak.
Denetimler Sürüyor, Ceza Sınırları Yükseltildi!
10 yıl aradan sonra yapılan kapsamlı denetimler sonucunda bankalara toplamda 3 milyar 185 milyon TL idari para cezası kesildi. Haksız yere tahsil edilen ücretlerin tespit edilmesiyle birlikte, bankaların uygulamaları mercek altına alındı.
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması için denetimlerin devam edeceğini ve 2025 yılı için ceza üst sınırının 600 milyon TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Yetkililer, tüketicilere de çağrıda bulunarak;