Bakırçay Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, karmaşık atmosferik değişkenlerin hava tahminlerini nasıl zorlaştırdığını ve bu kış mevsiminin nasıl geçeceğine dair önemli bilgiler verdi.
Küresel Hava Durumunun Karmaşıklığı ve Etkileri
Prof. Dr. Tağıl, çeşitli atmosferik olayların, özellikle El Nino, Kuzey Atlantik ve Arktik salınımların, kısa süreli hava tahminlerini zorlaştırdığını belirtti. Bu karmaşıklığın, yaklaşan kış mevsimine damgasını vuracağını ve ülke genelinde etkilerinin hissedileceğini dile getirdi.
Değişen Hava Koşulları ve Tahmin Zorlukları
Kısa süreli hava tahminlerinin giderek zorlaşmasının altında yatan nedenler, Prof. Dr. Tağıl tarafından detaylı bir şekilde açıklandı. Pasifik Okyanusu'ndaki El Nino olaylarından, Ekvator Bölgesi'ndeki akımlara kadar birçok faktör bu zorluklara katkıda bulunuyor.
Kış Mevsimi için Beklentiler ve Tahminler
"Son günlerde kısa süreli hava tahminlerini yapmak dahi zorlaştı. Bu durumun gerçekleşmesinde çok bileşenli bir denklem gibi çok fazla etken var. Bir tarafta Pasifik Okyanusu'nda El Nino olayları var. Diğer tarafta Ekvator Bölgesi'nde 'yarı iki yıllık' dediğimiz bir akım var. Ekvator üzerindeki bu akım doğu yönlü bir akıma dönüşmüş durumda ve bu daha zayıf bir jet akımı, ani stratosferik ısınma ve kutup girdabının zayıflaması demek. Geçtiğimiz günlerde iki kutuplu bir hava örüntüsü yaşandı. Bir yerde çok alçak basınç, diğer tarafta çok yüksek basınç...Buna bağlı gelişen kutup girdabı gerilmesi kuzeyden soğuk havanın üzerimize doğru sokulmasına neden oldu. Bu yıl kutup girdabındaki düzensizlik geçen yıla göre daha erken başladı, sanırım aralık ortalarına kadar da devam edecek."
Hava olayları konusunda kesin tahmin yapamıyoruz. Tahminlerdeki zorluğun nedeni Kuzey Yarımküre'de birden fazla değişkenin ortak etkisini görüyor olmamızdan kaynaklanıyor. Bugün için tahmin yaparsak önümüzdeki hafta içinde daha yağışlı ve soğuk hava şartlarının Türkiye'yi etkileyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca 2023-2024 kışının yağışlı geçeceğini tahmin ediyoruz. Kuzey Atlantik ve Arktik salınım şu anda negatif evresinde. Bu salınımların negatif olması, daha ılık ve yağışlı şartların ülkemiz üzerinde yaşanması anlamına geliyor."
"Bir yanda kuraklığı, diğer yanda ise yağışları daha şiddetli görmeye başladık. Yani bir ucunda aşırı kuraklık, diğer ucunda ise sel ve seyelana neden olan yağışları görüyoruz. 2-3 yıllık değişmelerle 'mevsimler ve iklimler değişiyor' diyemeyiz. Ama genel raporlarda geçmişten günümüze bir ısınma eğilimini görüyoruz. Şiddetli hava olaylarında da artış yönünde değişimi görüyoruz."
"Kış yağışlı geçecek." - Prof. Dr. Şermin Tağıl
Prof. Dr. Tağıl, denizlerdeki ısı artışının ve negatif evrede olan Kuzey Atlantik ve Arktik salınımların, Türkiye'de yağışlı ve soğuk bir kış mevsimi yaşanmasına yol açacağını öngörüyor. Bu durumun, özellikle kıyı bölgelerinde ciddi etkilere neden olabileceği vurgulanıyor.
İklim Değişikliği ve Hava Olaylarındaki Değişimler
Prof. Dr. Tağıl, son yıllarda hava olaylarında gözlenen değişkenliğin, iklim değişimiyle doğrudan ilişkilendirilemeyeceğini, ancak genel ısınma eğilimi ve şiddetli hava olaylarında artışın gözlemlendiğini belirtti.
İklim Dirençli Kentler ve Doğru Planlama
Kıyı bölgelerindeki yanlış insan müdahalelerinin, özellikle taşkın risklerini artırdığına dikkat çeken Tağıl, iklim dirençli kentlerin planlanmasının önemine vurgu yaptı.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57