İstanbul, büyük hayallerle geldikleri şehir olacaktı; fakat Kara ve Joe Youssef çifti ile Janice Chappelear için hayal kırıklığına dönüştü. İki apartman dairesini satan ve emeklilik birikimini kullanan bu üç Amerikalı turist, dünya turu hayallerini "Miray Cruises" adlı şirketin yaşadığı problemler yüzünden gerçekleştiremedi ve şimdi paralarının iadesini bekliyorlar.

Hayaller Gemiye Binemedi

Rüya Gibi Bir Başlangıç Planları

3 yıl sürecek bir maceraya atılmak üzere kendi evlerini bile satan Kara ve Joe Youssef, yaşadıkları hayal kırıklığını anlatırken gözlerindeki umudu kaybetmiş gibiler. Janice ise emeklilik birikimini bu tur için harcadığını ve şimdi maddi zorluklarla yüzleşmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Tur Şirketinin İddiaları ve Gerçekler

Yolcuların anlatımına göre, Miray Cruises, turun iptali ve ödemelerin iadesi konusunda çeşitli mazeretler öne sürdü. Youssef çifti ve Janice, hala otelde bekleyen ve paralarının iadesini uman turistlerden sadece birkaçı.

Genç Gazete Dünya Turu (3)

"Bu gerçekten çok hayal kırıcı, belki de hayatımızın yolculuğu olacaktı fakat hiç olmadı." - Kara Youssef

Kara Youssef, "Turu online bulduk, şirket hakkında biraz araştırma yaptık ve bunun maliyetini karşılamak istediğimiz bir seyahat olduğuna karar verdik. Kocam ve ben için 2 kişilik 3 yıllık toplam ödeme 224 bin dolar tutuyordu. Biz de kaydolduk. Yüzde 25 depozito yatırdık ve Ağustos ayında bir ödeme daha yaptık. Ekim ayı sonlarında geminin gecikeceği söylendi. Sadece 1 ay gecikme olacağını düşünerek İstanbul'a geldik. Yanlış hatırlamıyorsam o ayın 20’sinde gezinin tamamen iptal edildiğini öğrendik."

"Bankacılık sorunlarından dolayı gecikmeler yaşandığını iddia ettiler. İlk ödememizi New York Times'taki bir haberin yayınlanmasından sonra geçen Cuma günü aldık. 10-15 kişi ilk ödemesini aldı 115 kişiden pek çoğu da hala ilk ödemelerini bekliyor. İkinci ödemelerin tarihine yakın bir zaman kaldı fakat henüz daha ilk ödemelerin yarısına bile gelmediler" dedi.

Kara Youssef, "Kocam ve ben için ileriye dönük karar vermek çok zor, iade alıp alamayacağımıza da bağlı. Şirketin geçmişte verdiği sözler vardı ve ödeme sözünü tuttuklarından emin olmak için burada olmak istedik. Ödememizin tamamını aldıktan sonra geleceğimiz için plan yapabileceğiz. Bu çok hayal kırıcı, belki de hayatımızın yolculuğu olacaktı fakat hiç olmadı. Şirketin bunu 2024’te yapmayı planladığını biliyorum, iyi şanslar diliyorum fakat umarım bir plan yapmadan önce ilk yolcuları için işleri düzeltirler"

Kara Youssef'in eşi Joe Youssef ise, "Hüsrana uğradık, hayallerimiz kırıldı, bu şirketle ilgili umudumuz vardı. Son ana kadar güvendik, çok fazla insan negatif şey söylüyordu. Böyle bir gemi olmadığını görene kadar belki de en çok güvenenlerdendik. Tüm paramızı geri alabilmeyi umuyorum. Burada 36 kişiydik, herkes sanırım çok uzun süre beklemekten hüsran yaşadı. Yani paramızı bir an önce ödeyin herkes normal yaşamına geri dönsün. Bizim normal bir yaşamımız da olmayacak. Benim evim vardı, artık yok. Ne yapacağımı bilmiyorum. Fakat her şey gelecek planlarımız, paraya, iadeye bağlı." ifadelerini kullandı.

Para İadesi Mücadelesi

İstanbul'a gelen ve otelde kalan turistler, şirketin verdiği sözlerin peşinde. Youssef çifti ve Janice, paralarını geri almak için verdikleri mücadeleyi ve yaşadıkları zorlukları paylaşıyorlar. Şirket ise ödemelerin taksitler halinde yapılacağını belirtiyor fakat turistler henüz ilk ödeme bile alamadıklarını iddia ediyorlar.

Geleceğe Dönük Planlar ve Kayıplar

Kara ve Joe Youssef için evlerini kaybetmenin üzüntüsü, geleceğe dair planlarını belirsizleştiriyor. Janice ise emeklilik birikimini kaybetmenin endişesini yaşıyor. Hepsi, şirketin vaatlerinin peşinde, belirsiz bir geleceğe doğru yol alıyor.

 Kara ve Joe Youssef ile Janice Chappelear, İstanbul'da başlaması planlanan ve hayatlarını değiştirecek olan dünya turu hayalleri yarım kalan, paralarının peşinde koşan ve belirsiz bir geleceğe bakan turistler olarak kaldılar. 

Editör: AYHAN BAYRAKTAR