Bursa’da yaşayan 75 yaşındaki emekli imam Süleyman Öner, yıllardır hem imamlık hem de ayakkabı tamirciliği yaptı.
Bilecik’te imam olarak görev yaptığı yıllarda ayakkabı tamirciliğine başlayan Öner, mesleği devretmek istediğini ancak ilgilenen bir usta bulamadığını söyledi.
Yaklaşık 45 yıldır bu zanaatı sürdüren Öner, Bursa’daki küçük dükkanında hala işine devam ediyor.
İmam olarak başladığı yolculuğa ayakkabı tamircisi olarak devam etti
İmamlık görevine Bilecik’te başlayan Süleyman Öner, ayakkabı tamirciliğine olan ilgisinin, çevresindeki ihtiyaçtan kaynaklandığını belirtti. Bilecik’te ayakkabı tamircisi olmadığını fark eden Öner, cemaatinden birinin tavsiyesiyle bu işe girmeye karar verdi.
Hem imamlık görevini sürdürürken hem de ayakkabı tamirciliği yapmaya başlayan Öner, Bursa’ya tayini çıktıktan sonra da bu işine devam etti. Emekli olduktan sonra ise tamirciliği ana geçim kaynağı haline getirdi:
"Orada ek bir işe ihtiyacım vardı. İlk başta kitap evi açmak istedim. Ama çevremdekiler tavsiye etmedi. Namaz çıkışı cemaatten biri, sökülen mestini Bilecik'te tamir ettirecek bir yer bulamadığını, mecburen çevre illere gitmek zorunda olduğunu söyledi. Bunun üzerine eniştemden de aşina olduğum ayakkabı tamir dükkanı açmaya karar verdi. Dükkan açmak için önce eniştesinin yanına giderek iyice işleri öğrendim. Açtığım dükkanla uzun yıllar Bilecek'te vatandaşlara hizmet ettim. Bilecik'te görevim bittikten sonra Bursa Şehreküstü Camii'ne atandım. Aslında burada ayakkabı tamirciliğine devam etmeyecekti. Ama kızları İstanbul'da üniversite okuduğu için mesleğime devam etme kararı aldım. İmamlık görevinden emekli olduktan sonra da ayakkabı tamirciliğine devam ediyorum. Yaklaşık 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyorum"
Ayakkabı tamirciliğinde yetenek ve el becerisi önemli
Süleyman Öner, ayakkabı tamirciliğinin sadece teknik bilgiyle yapılamayacağını, el becerisinin de önemli olduğunu vurguladı.
“Malzemelere erişim artık kolay ama el becerisi olmadan bu işi yapmak zor” diyen Öner, meslekte yılların getirdiği bir deneyime sahip olduğunu ve bu deneyimi aktarmak istediğini ifade etti. Ancak, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini belirtti.
“Ben 1993'ten beri Bursa'daki bu dükkanımda çalışıyorum. Burada tanındığım için yaz kış işim oluyor. Ben bu mesleği seviyorum sevmesem yapmam zaten. Dükkanı devretmek için internete koydum ama beş aydır ses seda yok. Ben 75 yaşıma girdim devretmek istiyorum ama usta yok bu işleri yapacak. Bilecik'te yanımda 2 kayınçom vardı onları yetiştirdim ve 1 kişi daha yetiştirdim. Bilecik'te 3 tane çırak yetiştirebildim ama Bursa'da yetiştiremedim. İnsanlar her yere basılan ayakkabıyı elime alıp tamir mi edeceğim diyerek bu işi kendilerine yakıştıramıyorlar”" - Süleyman Öner
Çırak bulmakta zorlanıyor
Bursa’daki dükkanında uzun yıllardır çalıştığını belirten Öner, Bilecik’te üç çırak yetiştirdiğini ancak Bursa’da bu başarıyı yakalayamadığını söyledi.
Mesleği devretmek için dükkanını internete koyduğunu ifade eden Öner, beş aydır hiçbir geri dönüş alamadığını belirtti. Öner, bu zanaatın sürdürülebilmesi için yeni ustalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bursa haberleri için TIKLAYIN!