Tavuk Etine Dair Hükümler
Usulüne göre kesilmiş tavukların, kanı süzüldükten ve üzerindeki pislikler temizlendikten sonra sıcak suda bekletilip tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Ancak iç organları çıkarılmadan kaynar suya atılmış olan tavukların içindeki pislikler ete sirayet ederse, bu etler temiz olmaktan çıkar. Pislik bulaşmış tavuk etinin yenilmesi de caiz olmaz.
Tavuk, yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Yenmesi haram olur. Eğer, kesilen tavuk karnı yarılıp içi yıkanıp temizlenirse, sonra kaynar suya konursa, tüylerine necaset bulaşmamışsa, yenmesi helal olur.
Kaynamayan sıcak suda bırakılan içi boşaltılmamış tavuğun, yalnız derisi necis olur, böyle bir tavuğun içini boşalttıktan sonra, üç defa soğuk suyla yıkanınca her yeri temiz olur.
Tavuk Kesiminde Kuru Yolum Yöntemi
Tavuk kesiminde Kuru yolum yöntemi, buharsız ve buharlı olmak üzere iki çeşittir. Buharsız yöntemde, kesim sonrası doğrudan elle yolum yapılır. Buharlı yöntemde ise kanatlı hayvanlar buhar püskürten makineden geçirilerek tüy dipleri yumuşatılır.
Kuru yolumun her iki şeklinde de ete necaset sirayet etmemektedir. Bu nedenle, usulüne uygun kesim sonrası kuru yolum yöntemlerinin uygulandığı kanatlı hayvanların etinin yenilmesi caizdir.
Tavuk Kesiminde Sulu Yolum Yöntemi
Tavuk kesiminde Sulu yolum yöntemi, sıcak su püskürtme veya sıcak suya batırma işlemi olarak iki şekilde uygulanır. Sıcak su püskürtme yöntemiyle yapılan yolum işleminde, ete sirayet eden herhangi bir necaset söz konusu değildir. Dolayısıyla bu yöntemin uygulandığı kanatlı hayvanların etinin yenilmesinde bir sakınca yoktur.
“Usûlüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.” (İbnü’l-Hümâm, Feth, 1/210-211)
Sıcak suya batırma yöntemiyle yapılan yolum işleminde ise, usulüne uygun kesim sonrası iç organları çıkarılan, kanı süzülen ve üzerinde ete sirayet edebilecek pislik bulunmayan kanatlıların, sıcak suda kısa bir süre bekletildikten sonra tüylerinin yolunması halinde etlerinin yenilmesi caizdir.
Necaset Sirayet Eden Tavuk Etleri Yenmez
Ancak iç organları çıkarılmamış, kanı süzülmemiş ve üzerinde ete sirayet edebilecek pislikler temizlenmemiş kanatlıların 50 derece üzeri sıcak suda bekletilmesi, necasetin ete sirayet etmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle, bu yöntemin uygulandığı kanatlı hayvanların etlerine necaset sirayet ettiği tespit edilirse bu etlerin yenilmesi helal olmaz.
Eskiler gezen tavuğu kesmeden önce 3 gün bekletirdi
Bahçede, kırsalda beslenen bir tavuğun necaset yediği kesin olarak bilinince, o tavuk üç gün ayrı bir yere kapatılıp beslenir. Bu üç gün zarfında tavuğun içindeki necaset kimyevi değişikliğe uğrar. Üç gün sonra o tavuğu yemek helal olur.
İslam'a uygun olan kesim ölçüsü
Kesilecek Olan Hayvan Kesim Sırasında Canlı Olmalıdır.
İslam'a göre meşru olan kesim, boğazlama yoluyla olan kesimdir. Hayvanın kendiliğinden ölmüş olması halinde eti haram olacağından, kesim esnasında hayvanın canlı olması şarttır. Kesilen hayvanın canı kesimle çıkmalıdır. Hayvanın ölümü kesim işlemi ile gerçekleşmelidir.
Besmelesiz kesilen tavuk eti yenir mi?
Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefîler'e göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helaldir. Şâfiîler besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde de etin yenilebileceği görüşündedirler.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydıyla, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektrik şokuna tabi tutulması, ayrıca tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi hâlinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılmasına bazı ilim adamlarınca cevaz verilse de söz konusu uygulamalarda hayvanların kesim öncesi ölüm riski bulunduğundan el ile kesim tavsiye edilir.