Ekonomi

IBAN Denetimi: Alıcı, Satıcı ve IBAN Kiralayanın Başına Ne Gelir?

Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışılığın önüne geçmek için yeni bir adım atıyor. Son dönemde artan IBAN üzerinden yapılan işlemlerin denetimine ağırlık veren bakanlık, vergi yasalarına uygun olmayan faaliyetlere karşı sıkı önlemler alıyor.

Abone Ol

Alıcı, Satıcı ve IBAN Kiralayan: Üç Taraflı İlişki

IBAN denetimi, alıcı, satıcı ve IBAN kiralayan olmak üzere üç taraflı bir ilişkiyi etkiliyor. Her bir tarafın başına ne gelebileceğine bakalım.

Satıcının Durumu: IBAN Yoluyla Tahsilat

Satıcının IBAN numarası üzerinden ödeme alması durumunda, eğer gerekli belgeler düzenlenmemişse veya üçüncü bir kişinin hesabı kullanılmışsa vergi yasalarına aykırılık söz konusu olabilir. Bu durumda, satıcı şu cezalara maruz kalabilir:

  • Yüzde 20 KDV
  • Yüzde 20 Gelir Vergisi veya duruma göre Kurumlar Vergisi
  • Yüzde 10 oranında özel usulsüzlük cezası
  • Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'a göre altı aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler

I

BAN Kiralayanın Sorumluluğu

IBAN kiralayan, hesabını ücret karşılığında başkasına kullandırıyorsa vergi mükellefiyeti doğabilir. Gelir üzerinden vergilendirilme ve vergi ziyaı cezaları gibi yaptırımlarla karşılaşabilir. Ayrıca  Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'a göre altı aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.

Alıcının Durumu

Alıcı, işlem sırasında göz yumarak veya bilinçli olarak vergi kaçaklarına yardım etmiş olabilir. Ancak, genellikle alıcının kamu borcuyla karşı karşıya kalması beklenmez.