İBRAHİM BOSNALI
İbrahim Bosnalı’nın Ailesi 1901 yılında Türkiye’ye göç edince kısa bir süre Ankara’da yaşasalar da İnegöl’e taşındılar.
İbrahim Bosnalı, Birinci Dünya Savaşı sonrası İnegöllüzade Mehmet Saffet Bey tarafından Bursa’da oluşturulan Eramilhane (savaş sonrası yardıma muhtaç kadınların sığınma ve bakımının yapıldığı mekan)’nin bir benzerinin İnegöl’de oluşmasına öncülük etti.
İbrahim Bosnalı, Kurtuluş Savaşı koşullarında Üsteğmen Hüsnü Güven ile hareket eden grubun içinde yer aldı.
İbrahim Bosnalı, Bezzazlık yaparak geçimini tedarik etti.
1929 yılında kurulan Uludağ ve Karabel Ormanları İnegöl Kereste Kollektif Şirketi Kurucu Ortakları arasında yer aldı. İnegöl Belediyesi Umumi Azalığı görevinde bulundu.
İbrahim Bosnalı, İstanbul Sultanhamam esnafı ile kurduğu ilişkiler sayesinde oradaki kültür ve birikimin İnegöl’e aktarılmasında köprü oldu.
11 Ekim 1951 tarihinde İstanbul’da kurulan İlim Yayma Teşkilatı’nın ülkemizdeki ilk şubesinin birkaç ay içinde İnegöl’e açılmış olması ve 1959 yılında İstanbul’da kurulan Sönmez Neşriyatın Kurucu Ortakları arasında yer alması bunun örneğidir.
1952 yılında kurulan İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin toplam 320 öğrencisinin 52’sinin İnegöllü olması O’nun cemiyet adamlığını anlamamıza yardımcı olur.
İbrahim Bosnalı, 1946-47 yılları İnegöl Boşnak Camii, 1959 yılı İnegöl Çimen Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneklerinde Başkanlık ve yöneticilik yaptı.
İbrahim Bosnalı, Akhisar Göçmen Evleri bölgesindeki Camiin de arsa bağışçısıdır. 1978 yılında vefat etti.
Kaynakça : Torunu İsmail Bosnalı ile 09.06.2016 görüşme, www.bosnakmedya.com/ankaranin-bosnak-koyu-fevziyeyi-taniyalim, 05.10.2017 tarihi Nusret Vardar ile görüşüldü.
KAYNAK: TURHAN ŞAHİN 1299 İNEGÖLLÜ
İnegöl’de bugün, İnegöl haberleri, İnegöl son dakika haberleri, İnegöl güncel haberleri öğrenmek için TIKLAYINIZ