İkinci el araç pazarı son 5 yılın en düşük seviyesine indi; artan fiyatlar ve yüksek faiz oranları satışları olumsuz etkiledi.

İkinci el otomobil pazarı, son dönemde artan fiyatlar ve faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle büyük bir durgunluk yaşıyor. Ayrıca, sıfır araçlar için yapılan çeşitli kampanyaların da etkisiyle, ikinci el pazarındaki satışlar son 5 yılda görülen en düşük haziran ayı satış rakamlarına ulaştı. TÜİK verilerine göre, haziranda ikinci el otomobil pazarı bir önceki yıla göre %25 daralarak 485 bin adette kaldı.

Piyasadaki Durgunluk ve Satış Eğilimleri

İkinci el araç piyasasındaki durgunluk, oto pazarlarında bekleme sürelerini de artırdı. Araç sahipleri, araçlarını satamamaktan şikayetçi olup, pazarlardaki yoğunluğa rağmen satışların gerçekleşmemesi piyasadaki durgunluğu gözler önüne seriyor. Bir araç sahibinin, "6 haftadır arabamı buraya getiriyorum, satış yok" şeklindeki sözleri durumun vahametini ortaya koyuyor.

Fiyatlar ve Piyasa Değerlendirmeleri

Haziran ayı itibarıyla ikinci el araç piyasasında model bazlı olarak %2 ile %4 arasında fiyat düşüşleri yaşandı. Ancak bu fiyat düşüşleri, daha çok orta ve üst segment araçlarda görüldü. Piyasa katılımcıları, fiyat belirlemede büyük bir belirsizlik yaşadıklarını ve "Herkes kafasına göre bir fiyat tutturmuş" şeklinde yorumlar yapıyor.

Kaynak: NTV