Motorlu araç sigortalarında tam ve ağır hasar uygulamalarıyla ilgili önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik güvenliğinin sağlanması ve hasar gören araçları satın almak isteyen vatandaşların doğru bilgiye ulaşabilmesi amacıyla yeni kriterler belirledi.

İkinci El Araçlarda Tam Ve Ağır Hasar Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi! (3)

Tam ve Ağır Hasar Tespitinde Kriterler Değişti

Yeni düzenlemeye göre, bir aracın "tam hasar" veya "ağır hasar" statüsünde değerlendirilmesi için bazı net ölçütler getirildi.
Buna göre, aracın hasar tutarının rayiç değerini aşması ve onarımının mümkün olmaması durumunda araç "tam hasar" olarak kayıtlara geçecek. Hasar tutarının aracın rayiç değerinin yüzde 60’ını aşması veya belirlenen kritik parçaların zarar görmesi halinde ise araç "ağır hasar" olarak sınıflandırılacak.

Faturaya Ek Telefon Almak Mantıklı mı? Avantajları, Dezavantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler! Faturaya Ek Telefon Almak Mantıklı mı? Avantajları, Dezavantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!

İkinci El Araçlarda Tam Ve Ağır Hasar Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi! (6)

Eksper Atama Zorunluluğu Geldi

Düzenleme kapsamında tam ve ağır hasar tespitinin yalnızca 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca ruhsat almış sigorta eksperleri tarafından yapılması zorunlu hale getirildi. Böylece tespitlerin daha doğru ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

İkinci El Araçlarda Tam Ve Ağır Hasar Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi! (2)

İşlemler SBM Üzerinden Takip Edilecek

Yeni uygulama ile birlikte, tam veya ağır hasar statüsüne sahip araçların, "hurda tescil belgesi" ya da "trafikten çekilmiştir belgesi" alınmadan usulsüz şekilde alım-satımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yapılan tüm işlemler Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinden takip edilebilecek.

Kaynak: bigpara.hurriyet.com.tr