Geçtiğimiz hafta ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyuran YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu kararın gerekçesini açıkladı. Prof. Dr. Özvar, üniversitelerden gelen talepler ve eğitim-öğretim kalitesinin düşmesi nedeniyle ikinci öğretim programlarının kapatıldığını belirtti. Özvar, yükseköğretimde yapılan ve yapılacak yeni düzenlemeler hakkında da bilgiler verdi.

Üniversite Kapasitesi ve Yeni Programlar

Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'de 208 üniversitenin bulunduğunu ve yükseköğretimde erişim talebine cevap verebilecek kapasiteye ulaşıldığını vurguladı. İkinci öğretim kontenjanlarının kaldırılmasının arkasında yatan sebeplerden birinin de bu kapasite olduğunu belirten Özvar, yeni programlar açarak gençlerin daha kolay iş bulmalarını sağlayacak eğitim fırsatları sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Eğitim Kalitesi ve Hoca Talepleri

İkinci öğretim programlarının kapatılmasındaki bir diğer önemli nedenin eğitim kalitesinin düşmesi olduğunu ifade eden Özvar, üniversitelerden gelen geri bildirimlerde ikinci öğretim programlarının eğitim kalitesini olumsuz etkilediği yönünde şikayetler aldıklarını belirtti. Hocaların ders yükünün artması ve programların erken saatlere çekilmesi gibi sorunların da bu kararın alınmasında etkili olduğunu söyledi.

Alternatif Eğitim Yolları

Prof. Dr. Özvar, ikinci öğretim programları yerine Açıköğretim programlarının bir alternatif olabileceğini belirtti. Açıköğretim programlarının, çalışan öğrencilere daha fazla imkan sunarak eğitimlerine devam edebilmelerini sağlayacağını ifade etti. Bu kararı üniversitelerin ve öğrencilerin olumlu karşıladığını da ekledi.

"İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde. Hocalar fazla ders vermek bakımdan da biraz şikayetçi. Üzerlerine düşen ders yükü, ikinci öğretimin programlarının olduğu üniversitelerde ilgili programlarla daha yüksek. Bize gelen, bizim yaptığımız çalışmalarda da hocalardan şikayet de söz konusu."

Kaynak: memurlar.net