Kâmet getirme ve cemaatle namaza kalkış süreci hakkında merak edilen sorulara Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği cevapları paylaşıyoruz.
Kamet Nedir? Neden Önemlidir?
Kamet, namazlardan önce okunan, ezana benzer bir duadır. Hz. Peygamber (sav)'in sünneti olan kamet, namaz kılacaklara bir hatırlatma ve hazırlık görevi görür. Kamet getirmek, namazın sünnetlerinden biri olduğu için terk edilmesi mekruhtur.
İmam Kamet Getirebilir mi?
Evet, imamın kamet getirmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Hatta görevli bir kimsenin, cemaatten birinin veya imamın yapması hususunda sınırlama bulunmamaktadır.
Cemaatle Namazda Kamet Yapılırken Ne Zaman Ayağa Kalkılır?
Cemaatin namaz için ayağa kalkacağı zamanın belirlenmesi, namazın özüyle değil, âdâplarıyla ilgilidir. İmam-ı A’zam’a göre cemaatle namaza başlamak için “Kad kâmeti’s-salât” denildiğinde saf düzeni alınmalıdır.
Genel olarak, imamın mihraba doğru yürüdüğü görülünce kalkılması daha uygundur. Ancak cami veya mescidin büyüklüğüne ve saf düzenini almaya göre bu durum değişebilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Namaz için kâmet getirildiğinde beni görmeden ayağa kalkmayın.” (Buhârî, Ezân, 22 )
Kamet Bitmeden İmam Namaza Başlayabilir mi?
İmam-ı A’zam’a göre “Kad kâmeti’s-salât” yani “namaz başladı” denildiği anda imamın namaza başlaması, namazın âdâbındandır. Ancak diğer mezhep imamlarına göre kamet bittikten sonra başlanılması daha uygundur.
Müezzinin kâmet esnasında yürümesi caiz mi?
Namazın başlamasını duyurmak için getirilen kâmet, saygı ve ciddiyet gerektirir. Bu nedenle, kâmet esnasında müezzinin yürüyerek hareket etmesi uygun görülmez ve mekruh olarak değerlendirilir.
Kâmetten sonra ezan duası okunur mu?
Kâmet sonrası, Hz. Peygamber’den herhangi bir ezan duası bilgisi ulaşmadığından, böyle bir dua ile meşgul olmak uygun bulunmamıştır. Ancak, kâmet sözlerinin tekrarlanması ya da imam namaza başlamadan diğer duaların yapılması mümkündür.
Cemaate Yetişemeyen Kimse Camide Tek Başına Namaz Kılarken Kamet Getirmeli midir?
Düzenli olarak cemaatle namaz kılınan camilere sonradan namaz kılmak için gelenlerin tekrar ezân okuyup kamet getirmelerine gerek yoktur.
Cemaatle düzenli olarak namaz kılınan camilerde yalnız başına namaz kılacak kişilerin yeniden kâmet getirmesine gerek yoktur.
Ancak beş vakit namaz kılınmayan cami ve mescitlerde kâmet getirmek daha faziletli bir davranış olarak öne çıkar.
Hanefîler, namaz kılınan cami ve mescitlerde, daha sonra namaza gelenlerin cemaat yapması durumunda veya yalnız kılınacak namazlarda kâmeti gerekli görmezken, diğer mezhepler kâmet getirilmesini tavsiye etmiştir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!