Namaz, Müslümanın Rabb’ine en yakın olduğu ibadettir. Bu ibadetin kabulü için ise niyetin doğru olması şarttır.
Peki, cemaatle kılınan bir namazda niyet nasıl olmalıdır? İmama uyan bir kişi, niyet ederken nelere dikkat etmelidir? Kadınların cemaate katılması konusunda İslam alimleri ne demişlerdir?
Bu soruların cevaplarını, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamaları ışığında inceleyelim.
İmamla Namaz Kılacaklar İçin Niyet Nasıl Yapılır?
Namazın şartlarından biri olan niyet, kişinin hangi namazı kılacağını ve bu ibadeti tek başına mı yoksa imama uyarak mı yerine getireceğini belirlemesiyle yapılır.
Kişi, hangi namazı kılacağına ve bu namazı tek başına mı yoksa cemaatle mi kılacağına içtenlikle karar vermelidir.
Namaza başlarken kalben bu bilince sahip olmak yeterlidir; ancak dil ile niyeti ifade etmek, iradeyi pekiştirmek açısından tavsiye edilmiştir.
Örneğin cemaatle namaza başlamadan önce, “Uydum hazır olan imama” şeklinde söylenen söz, kalpteki niyetin bir ifadesi olarak görülür.
“Dil ile söylenmese bile kalben niyet etmek şarttır; aksi takdirde imama uymaya niyet edilmeden kılınan namaz geçersiz olur.” (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46)
Bu nedenle, cemaate katılan bir Müslüman, “Şu an farz olan öğle namazını cemaatle kılacağım, namaz kılmak için imama uyacağım, namazımı cemaatle kılacağım” şeklinde kalben niyet etmelidir. Dil ile söylemek ise niyeti kuvvetlendirmek açısından önemlidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Niyet, namazın şartlarından biridir. Kişinin farz, vacip veya nâfile namazlardan hangisini ve hangi vaktin namazını kılacağını, tek başına mı yoksa imama uyarak mı ifa edeceğini niyetinde belirlemesi gerekir. Önemli olan bunların kalben bilinmesidir; dil ile söylenmesi ise bu konudaki iradesinin pekiştirilmesi açısından güzel görülmüştür."
İmamın Kadınlar İçin Niyet Etmesi Gerekir mi?
İmamın, cemaatinde yer alan kadınlar için ayrıca bir niyet etmesine gerek yoktur.
Genel olarak kişinin imamete niyet edilmesi, kadınları da kapsar. Ancak namaz kılan kişi, yalnızca kendi namazını kılma niyetiyle hareket ediyorsa, bir kadın gelip bu kişiye uyamaz. Bu durum, imamlık niyetinin eksik olması nedeniyle namazın geçersiz sayılmasına yol açabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "İmamın imamet için yaptığı genel niyet, kadınları da kapsar. Yani kadınlar için ayrıca niyet etmesi gerekmez. "
Şâfiî Mezhebinde Durum Farklı mı?
Şâfiî mezhebine göre, imamın erkek veya kadın cemaate niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır.
Bu sebeple, kendi başına namaz kılan bir erkeğe sonradan bir kadın gelerek uyabilir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!