İmsak Nedir ve İmsak ne zaman başlar?

İmsak sözlükte "kendini tutmak, engellemek, geri durmak" anlamlarına gelir. Ramazan ve oruç ile ilgili çok duyduğumuz bir dini kavramdır.

Orucun başladığı ana İmsak denir. Orucun başlaması "İmsak koptu" deyimiyle ifade edilir.

İmsak kavramının dini tanımı şöyledir: "Fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak."

İmsakin zıttı iftardır. İmsak ile oruç tutulur. İftar ile oruç açılır.

Genç Gazete 2024 Ramazan Takvimi İlk Teravih, Ilk Sahur Ve Ilk İftar Ne Zaman (6)

Oruca başlama ve İftar zamanı nasıl belirlenmiştir?

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (el-Bakara, 2/187).
İmsakiyelerde ve Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. Ramazan ayına özel imsak,iftar ve namaz vakitlerini gösteren aylık takvime imsakiye denir. İmsakiye, İmsak takvimi anlamına gelmektedir. Yani oruç tutma takvimi.

Genç Gazete 2024 Ramazan Takvimi İlk Teravih, Ilk Sahur Ve Ilk İftar Ne Zaman (7)

İmsak Vakti ve Önemi

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. 

Sahur vaktinde imsak koptuğu an ezan okunur. Bu ezan orucun başladığını haber verir. Ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında, içilmekte olan suyun tamamlanmasında bir sakınca yoktur.

İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiğini, yatsı namazı vaktinin çıktığını ve  sabah namazı vaktinin girdiği vakittir. Ramazan ayında sabah ezanı, imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu ezanla oruca başlandığı gibi sabah namazı da kılınabilir.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR