İncirlik Hava Üssü nerede?
İncirlik Hava Üssü, Türkiye'de Adana iline bağlı İncirlik beldesinde bulunmaktadır. İncirlik Hava Üssü, stratejik öneme sahip bir askeri hava üssüdür.
Adana şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alır. Akdeniz'e 56 km mesafededir.
Taktik nükleer silahların da bulunduğu bu üs, hem Türk Hava Kuvvetleri hem de ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.
İncirlik Hava Üssü kime ait?
İncirlik Hava Üssü, Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.Türk Silahlı Kuvvetlerinin mülkiyetindedir ve Avrupa'daki altı NATO üssünden biridir.
Türk Genelkurmay ve ABD Hava Kuvvetleri, Aralık 1954 yılında ortak kullanım anlaşmasını imzalamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan İncirlik Hava Üssü, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır.
İncirlik Hava Üssü ne zaman açıldı?
İnşaatına 1951 yılında başlanan üs, Aralık 1951'de ortak kullanıma açılmıştır.
Buradaki inşaatı başlatan Amerikan Ordusu Mühendisler Kolordusudur.
İncirlik Hava Üssü'nde, kısaca 39 ABW olarak tanımlanan ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü Kanat birimi yer almakatdır,.
İncirlik Hava Üssünde 57 Sertleştirilmiş uçak barınakları bulunmaktadır. Buradaki hava pisti 3.048 m (10.000 ft) - uzunluğundadır.
Üssün Stratejik Konumu ve Tarihi nedir?
İncirlik Hava Üssü'nün kurulma kararı, II. Dünya Savaşı sırasında alınmış ve 1943 yılındaki İkinci Kahire Konferansı'nda gündeme gelmiştir.
Savaşın sona ermesiyle birlikte inşaatına başlanan üs, Türk Genelkurmay ve ABD Hava Kuvvetleri'nin işbirliğiyle şekillenmiştir.
1955'te resmi olarak "Adana Hava Üssü" adını alan ve daha sonra 1958'de "İncirlik Hava Üssü" olarak adlandırılan tesis, Soğuk Savaş döneminde önemli bir rol oynamıştır.
Amerikan Hava Kuvvetleri, üssü başlangıçta orta ve ağır bombardıman uçakları için bir acil evreleme ve kurtarma yeri olarak kullanmayı planlamıştır.
1997 yılında Kuzey Irak'a yönelik Operasyon Kuzey İzleme sırasında 39. Hava Kanat Komutanlığı, üssü destekleme ve komuta etme görevini üstlenmiştir.
15 Temmuz'da darbecilere buradan destek geldi
2019 yılında ABD Senatosu tarafından sözde Ermeni Soykırımını tanıyan yasa tasarısı onaylandığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Gerekiyorsa İncirlik’i de Kürecik’i de kapatırız’’ çıkışında bulunmuştu.
2016 yılında yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, İncirlik'ten havalanan tanker uçakları, darbeye katılan uçaklara yakıt ikmali yapmıştır.
İncirlik Hava Üssü, stratejik konumu ve barındırdığı birimlerle, global ve bölgesel güvenlik politikalarında kritik bir role sahiptir.
İncirlik Hava Üssü, tarih boyunca pek çok önemli askeri operasyonda kullanılarak, hem Türkiye'nin hem de NATO'nun savunma stratejisinde merkezi bir konuma gelmiştir.
Amerika'nın İsrail'e bu üs üzerinden destek vermesi Türkiye'de sık sık tartışmalara sebep olmaktadır.
Amerika, Batı ve İsrail emperyalizmi söz konusu olduğunda, İncirlik üssü gündeme gelmekte, bu üsle ilgili eylem ve protestolar yapılmaktadır. Ülkemizdeki emperyalizm karşıtları tarafından bu üssün sık sık kapatılması talep edilmektedir.