Türkiye'nin mobilya üssü İnegöl'de mobilya üretimi yavaşladı. İlk yedi aylık verilere göre mobilya malzemeleri satışı, geçen yıla göre ortalama %35-40 arasında azaldı. Özellikle ithal kumaş satışlarındaki %60'lık düşüş, sektörü olumsuz etkileyen en önemli gelişme oldu.

İnegöl'deki mobilya malzemecilerinden alınan bilgilere göre, son yıllarda artan ithalatın, yerli üretimi olumsuz etkilediği görülüyor. Özellikle ithal kumaşlardaki fiyat avantajı, yerli üreticileri zor durumda bıraktı. Ancak, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ithalatın da sekteye uğramasına neden oldu.

Yerli Kumaşta Artış

İthal kumaş satışlarındaki düşüşe rağmen, yerli dokuma kumaş satışlarında hafif bir artış gözlemleniyor. Tüketicilerin yerli üretime olan ilgisinin artması ve ekonomik koşulların yerli üreticileri tercih etmeye yöneltmesi, bu artışın başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.


İnegöl mobilya sektöründe satışlardaki bu düşüş, işçilik, kira, ve nakliye maliyetlerindeki orantısız artışlar gibi çeşitli zorluklardan kaynaklanıyor. Yüksek giderler,  üreticileri oldukça zor bir duruma sokmuş durumda. Eskiden üreticiler işlerinin %30'unu nakit, kalanını ise vadeli alımlarla yönetebiliyorken, şimdilerde bu dengeler bozulmuş durumda. Nakit alışverişlerininde durdurduğuve ihracatın çin etkisiyle her geçen gün zorlaştığını söyleyen üreticiler İnegöl'de mobilya sektörünün zor durumda olduğunu işyerlerini devretmek isteyen işverenlerin sayısı bir hayli arttığını ve bu iç piyasa daralmasının sektörü darboğaza soktuğu görülüyor. Krizden çıkışın yolu maliyetlerin tekrar doğru yerlere gelmesiyle çözülecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ