İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Sabri Şen, yaptığı basın açıklamasında inşaat sektöründe yaşanan ekonomik zorluklara ve çözüm önerilerine dikkat çekti. Şen, müteahhitlerin büyük bir gayretle işlerini sürdürdüğünü ancak konut kredilerinin ve faiz oranlarının sektörü zorladığını belirtti. Şen, düşük maliyetli konut kredileriyle sektörün yeniden hareketlenmesi gerektiğini vurguladı.

İşte Sabri Şen'in açıklamasının tamamı:

       İçinde bulunduğumuz ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak İnegölümüzde sektörel olarak hizmet eden müteahhit arkadaşlarımızda mali anlamda piyasaları rahatsız eden bir sorunla karşılaşmadık çok şükür. Bütün arkadaşlarımız işlerini en güzel şekilde yapma gayreti içerisindedir. İnşaat sektörü ekonomide çok büyük bir role sahip öncü sektör olduğu malumunuzdur. 270 sektöre hitap eden  dinoma etkisi olan bir güçten bahsediyoruz . Konut satıldığınd mobilyacısı perdecisi halıcısı vs  dahi hareketlenmektedir. Barınma konusu en asli ihtiyaç ve devletimizin en önemli konusudur. Bunun için insanların konut edinme sorunlarını ucuz maliyetli olarak çözebilmelidir.  Bu anlamda  diğer sektörlere de can suyu olması babından düşük maliyetli konut kredisi ile alıcıların desteklenmesinin zamanı geldiğini düşünüyorum. Yaklaşık 2 yıldır yüksek enflasyonist durumdan dolayı ve mali sıkılaştırma çabaları nedeni ile işler durma noktasına gelmiştir. Hem alıcı tarafında hem de biz üretici tarafından faizlerin sürdürülebilir olmadığı aşikardır. Bu verilecek kredinin takibi, kriterleri, sınırları enflasyon hedeflemeleri içerisinde kalmasını da önemsiyorum tabiî ki. Ovp programının sapmaması hepimiz için önemli ama 270 sektöre hitap eden dinamo etkisi olan sektörümüzün de can suyuna ihtiyacı olduğu göz ardı edilemez. İnsanlarımızın konuta ulaşması mevcut gelirleri ile imkansız hale gelmiştir. İnşaatın maliyeti arsa payı hariç 1 m2 si 20 bin lere gelmiştir. Zaten piyasadaki mevcut fiyatlar müteahhit tarafında hiçbir kar bırakmadığı gibi sattığımızı yerine koyamaz duruma geldik. Yani iş yapmamak bizim için daha güvenli diyebiliriz. Bu durum daire alacak olanlar için çok ciddi fırsatlar üretmektedir. Konut alacak insanlarımızda bence eylül ekim aylarını iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Kasım Aralık veya yeni yılın ilk aylarında faiz indiriminin piyasalara yansıması ile müteahhit arkadaşlar hak ettikleri karları almaya başlayacaktır. Bir inşaatı yapmak gerçekten çok meşakkatli ve zordur. Bunun karşılığını almak hakkımızdır tabiî ki. 

        Küçük bir hesap yapıp güncel maliyet durumu özetlemek istiyorum.  100 m 2 bir evin inşaat üretim maliyeti otoparkı ile en az  2 milyon ve arsa payı ortalama( konuma göre değişebilir) 1 milyon gibi olsa 3 milyona maliyetimiz oluşmaktadır. Ve yüzde 30 karla satma prensibi ile 100 m2 lik evin 4 milyona satılması gerekmektedir. Sitelerde rakamın daha yukarda olması gerekir.

      Piyasada bitmiş satışa arz edilmiş konutların fiyatları çok  cazip olduğunu buradan tekrar paylaşmak istiyorum. Ev almak isteyenler ise ellerini sıkı tutsunlar ne yapı edip satın almalarını tamamlasınlar. Çünkü piyasadaki konut stoğunun bitmesi veya  faizlerin düşmesi ile bu fiyatlar bizim tarafımızdan olması gereken değerlere yükseleceği unutulmamalıdır.  

Kaynak: BÜLTEN