İnegöl Müteahhitler Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Mustafa Alper Şeker, riskli yapı tespiti ve kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklama:

“Deprem gerçeğinin giderek gözler önüne serildiği zamanlarda ve depremde can ve mal kayıplarının oluşma potansiyeli çok yüksek olan bir coğrafyada hayatlarımızı sürdürüyoruz.

Depremin yıkıcı hasarından bizi güvenli tutabilecek tek yolun oturduğumuz yapıların son derece güvenli olabilmesi olduğunu Maraş depremi ile hepimiz acı şekilde deneyimlemiş olduk.

Bu acıları tekrar yaşamamamız için İnegöl Müteahhitler Derneği olarak elimizden geleni ve fazlasını yapmaya hazırız.

TBDY 2018 yönetmeliği ile yeni yapılan binalarımızı güvenli olarak kabul edersek mevcut binalarımızı depreme karşı hazırlamalıyız.

Öncelikle maddi gerekçelerle can kaybını önleme imkanını geri çevirmeyerek yaşadığımız binaya risk tespiti yaptırmamız gerekmektedir. Bu risk tespitinin 2 yöntemi mevcut.

1)     Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kuruluşlara başvuru yapabilirsiniz. (Bakanlığın sitesinde ulaşabilirsiniz.) Bu yöntemde bina riskli çıkarsa yıkım kaçınılmazdır.

2)     Diğer seçenek ise deprem dayanıklılık raporu. Üniversiteler, belediyeler, özel mühendislik firmaları bu hizmeti veriyor. Burada binanın risk durumuyla ilgili sonuç, diğerinden farklı olarak kamu kurumları ile paylaşılmıyor, sadece kat maliklerine bildiriliyor. Yani hemen tahliye ve yıkım olmuyor. Kat maliklerinin ortak kararı sonucunda yıkım veya güçlendirme seçeneklerinden birine gidiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kuruluşlara başvuru yapıldığı takdirde yapının riskli olduğu kesinleşirse, maliklere 90 günden fazla olmamak üzere süre veriliyor. Eğer bu süre içinde yapı tahliye edilip, yıktırılmazsa yapının idari makamlarca tahliye edileceği ve yıktırılacağı belirtiliyor. Tespit ile tahliye aşamasında kimi zaman ev sahiplerinin ‘kapımı açmıyorum’ direnişine tanıklık ediyorduk. Ancak son düzenlemeye göre, gerekirse kolluk kuvvetleri desteğiyle süreç tamamlanıyor.

Geçmişte arsa payının 2/3 çoğunluğu ile karar alınıyordu. Geçen yıl kasım ayında yapılan düzenleme göre ‘arsa sahiplerinin arsa payı salt çoğunluğunun’ yani yüzde 50.01’inin ‘evet’ demesi yeterli. Çoğunluk, müteahhit firmaya, yapım şekli ve projeye karar verebiliyor, yıkım ve yapım için gerekli ruhsatlara başvurabiliyor. Karşı çıkan maliklere alınan karar noter vasıtasıyla ya da muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmek üzere bildiriliyor. Verilen sürede karara katılmayanların payı açık artırma ile ihale ediliyor.

İnşaat metrekare maliyetinin 25 bini aştığı bugünlerde özellikle ek imar hakkı olmayan bölgelerde vatandaş ile müteahhit arasında anlaşmazlıklar artıyor. Bu konuda vatandaşın can ve mal sağlığını ön planda tutarak, müteahhit firmanın da kar oranı arttırmaktan ziyade insanlık lehine hareket ederek anlaşma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bakanlık kira yardımı bu yıl İstanbul’da 5 bin 500 liraya, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de 4 bin 500 liraya, diğer büyükşehirlerde 3 bin 750 liraya, büyükşehir olmayan diğer illerde 3 bin liraya yükseltildi. Ne var ki İstanbul’da ortalama kira bedeli 20 bin lirayı aştı...

Sonuç olarak deprem gerçeğini göz ardı etmeden, önceliği can güvenliğine vererek hareket etmeliyiz. Her şeyin olduğu gibi yaşadığımız binaların da bir ömrü vardır. Bunun bilincinde olup binamızın riskli olduğunu düşünüyorsak gereğini yapmalıyız. İnegöl için şunu diyebiliriz 2000 yılı öncesinde yapılmış yapıların tamamı riskli yapı durumundadır. Müteahhitler derneği yeni yönetim kurulu olarak kentsel dönüşüm komisyonumuz çalışmalarına hızla başlamış bulunmaktadır. Değerli halkımıza en iyisini, en doğrusunu ve en ekonomiğini göstermek için buradayız. Bize gelip danışan fikir almak isteyenlere her zaman yardımcı olmaya hazırız.

İnşaat Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği başta olmak üzere bu hassas konuda çalıştaylar yaparak halkımız adına mesai harcayan ve çözümler üretip takibini sağlayan bütün özel ve kamu oluşumlarını destekliyoruz.

Bildiğiniz gibi Turgutalp Mahallesi kentsel dönüşümü İnegöl Müteahhitler derneği olarak proje çalışmalarından, sahanın modellemesine kadar çok ciddi emek harcamıştır. Derneğimizin önce ki dönem başkanı Yusuf Şehitoğlu yönetiminde Turgutalp Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları anlamında belediyemize konsorsiyum şeklinde teklifte bulunmuştur.  Ancak belediyemiz inşaat işlerinde başka bir firma ile anlaşma sağlamıştır. Sonucun öncelikle bölgedeki insanlarımıza ve taraflara hayırlar getirmesini dileriz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ