İNEGÖL’DE BELDE VE KÖYLERDE FUTBOL-2

Abone Ol

2010-2021 yılları; Akbaşlar, Akıncılar, Alibeyköy, Aşağıballık, Bahçekaya, Bilal, Boğazköy, Cemiyet, Cerrah, Çavuşköy, Çeltikçi, Çitli, Dipsizgöl, Dömez, Edebey, Esenköy, Eymir, Fevziye, Gazelli, Gedikpınar, Gelene, Gülbahçe, Gündüzlü (Muzal), Hacıkara, Halhalca, Hamamlı, Hamzabey, Hasanpaşa, Hayriye, Hocaköy, İhsaniye, İsaören, Karagölet, Karalar, Kınık, Konurlar, Kozluca, Kulaca, Kurşunlu, Küçükyenice, Maden, Muratbey, Ölukman, Örtaköy, Özlüce, Sulhiye, Sultaniye, Sungurpaşa, Sülüklügöl, Sü- pürtü, Şipali, Tahtaköprü, Tekke, Tüfekçikonak, Yeniköy, Yiğitköy, Yukarıballık takımlarının ilçemizdeki turnuvalarda yer aldıklarını görüyoruz.

ÖZLEM DOLU YILLAR: İNEGÖLSPOR-1

Günümüzde 1. Lig olarak bilinen 2. Milli Futbol Ligi 1963-1964 sezonunda kuruldu.

İlimiz Bursa ve komşu ilimiz Eskişehir’in futbol takımlarının ilk sezondan itibaren bu ligde yer alıp başarılı performansları, futbol şehri ilçemizde de ilgi ve sevgiyle takip edildi.

1957-1958 sezonundan itibaren Erol Erkal’ın Karşıyaka, 1958-1959 sezonundan itibaren Zeynel Soyuer’in Gençlerbirliği takımlarında forma giyiyor olması, Doğansporlu Nihat Güner’in 1963-1964 ve 1964-1965 sezonları Bursaspor sporcu kadrosunda yer alması İnegöl insanının profesyonel futbolu yakından takip etmesinde etkili oluyordu.

1963-1964 sezonu Bursa Şampiyonu İdmanyurdu kadrosundan İsmail Arca’nın Eskişehirspor, Vedat Ökyar ve İrfan Rubacı’nın Bursaspor, Şükrü Özenoğlu’nun Denizlispor, Hayrettin Ender Sert’in Gençlerbirliği takımlarında forma giyiyor olmaları 1966 yılı koşullarında profesyonel bir futbol takımını İnegöl insanı için olası bir hedef haline getirmişti.

1966 yılında dönemin Futbol Federasyonu başkanı Örhan Şeref Apak’ın “3. Milli Ligi” kurma girişimleri başlayınca ilçemizde de profesyonel bir takım oluşturup bu ligde yer alma arzusu oluştu.

Bu duygu 1984 yılında İnegölspor’un oluşumuna kadar artarak devam etti. 1966-1984 yılları yerel gazete arşivimize baktığımızda:

“Bu sene Futbol Federasyonunun aldığı bir karar ile Üçüncü Milli lig kurulacak ve İkinci Milli Lig 30 takıma çıkarılmıştır. İnegöl’de bulunan güzide kulüplerimizin Milli Lig’de İnegöl’ü temsil etmeleri kendiliğinden ortaya çıkmıştır.”

“Haydi İdmanyurdu, Doğanspor, Demirspor, Gökyıldız idarecileri artık daha fazla düşünmeye bakmayın da bir masa etrafında toplanarak İnegöl’de futbol var olduğunu diğer vilayetlere ispatlamak için en olumlu karar birleşmeyi kabul ederek İnegölspor’un ilk temellerini atın.”

“Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak ilçemiz amatör futbol takımı temsilcileri ile ilçemizde bir araya geldi.”

“Futbol Federasyonu Başkanının profesyonel bir İnegölspor’u İkinci Milli Lig’e alma yönünde ümit verici beyanatı üzerine Sayın Kaymakamımız Nurettin Önder ve Belediye Reisi Sayın Akyollu’nun teşebbüsü ile İnegölspor’un kurulması yolunda faaliyete geçilmiş ve akşam Kaymakamlık Makamı’nda kulüp idarecileri toplanmışlardır.” (YARIN DEVAM EDECEK)

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.