Bursa

İnegöl'de borcunu ödemeyen müşteriler büfeciyi çileden çıkardı!

İnegöl'de bir büfeci, borcunu ödemeyen müşterilerle baş edemeyince dükkanını uyarı yazılarıyla doldurdu. Ödeme yapmayanlar esnafı çileden çıkardı.

Loading...

Abone Ol

İnegöl'de büfe işleten 50 yaşındaki Ömer Cabir, 15 yıllık meslek hayatında yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan "veresiye" sorununa dikkat çekti.

Veresiye yazdırıp geri getirmeyen müşterilere tepkisini dükkanına astığı uyarı yazılarıyla gösteren Cabir, artık sabrının tükendiğini belirtti. Müşterilerine sık sık borçlarını hatırlatan yazılarla, bu soruna karşı bir çözüm geliştirmeye çalıştı.

Cabir borcunu ödemeyenlerden yakındı

15 yıldır büfecilik yapan Cabir, müşterilerinin sürekli olarak aynı bahanelerle veresiye istediğini ve ardından borçlarını ödemeden ortadan kaybolduklarını dile getirdi. “Aybaşı getiririm”, “Birazdan bırakırım” gibi bahanelerden bıkan esnaf, bunların artık klasikleştiğini vurguladı.

Ömer Cabir, "15 yıldır büfe işletmecisiyim. Tabi ki doğa sporlarıyla da 35 yıldır uğraşıyorum. 2003 yılında İnegöl doğa sporları kulübü İDOSK adı altında kulüp ve dernek kurduk. 7 adet branşımız var. 35 yıldır gece gündüz demeden şelale orman, dağ cayır geziyoruz. 15 yıldır insanlarla uğraşıyoruz. Adamın biri burada bir çay içiyor ya da samimiyet kuruyor, 'ağabey birazdan bırakırım' diyor ya da 1 sene boyunca her ay ödemesini düzenli yapıyor. Ama sonra 2 hafta ortadan kayboluyor. Ya sokağı terk ediyor ya da işi bırakıyor. Aylardır Whatsapp'dan yazıyorsun dönüş yapmıyor, aylardır telefonla arıyorsun cevap vermiyor. Ama burada kendi oturduğunda birisi bir ödeme yapmadığında kendine küfür üzerine küfür ediyor, kendine gelince yok bir şey. Adama diyorsun borç sigara isteme diye adam diyor bana geçerli değil. Sana geçerli tabii kime geçerli olacak başka. Bir yabancı bile istemez bunu, yıllardır yazıyorsun işte ama insanlar hep uğraştırıyor işte. Birazdan bırakırım diyorlar hiç zamanında bırakıldığını göremedik. Geçerken diyorlar hiç geçtiklerini de göremedik. Cumartesi yanındayım diyor, cumartesi zaten sanayiyi terk ediyor" dedi.

Yazılar caydırıcı oluyor

Cabir, dükkanını astığı yazıların caydırıcı bir etkisi olduğunu belirtti. Özellikle yeni gelen müşterilerin, bu uyarıları gördükten sonra veresiye istemekten çekindiklerini söyledi. Borcun miktarının önemli olmadığını vurgulayan esnaf, “Bir lira da olsa yüz lira da olsa borç borçtur” dedi.

“Borç sigara isteme yazısını gören biri, bu adam bana vermez diye düşünüyor. Aslında bu yazılar caydırıcı oluyor.”
"Aybaşı tamam abi garanti her şeye tamam yani daha önce yaşadığımız bir çok olay var. Adamın biri gece arıyor abi neredesin büfeye gelmiştim borcumu getirmeye tamam diyorum kapının altından parayı gönder diyorum, Sabah 6'da geliyorum kapıyı açıyorum para yok. Arıyorsun adamı usta parayı atmamışsın acil Bursa'ya çıkmam gerekiyordu diyor. Mübarek diyorsun saatler mi sürüyor kapının altından para atmak gözünün içine baka baka yalan sallıyor. Bu yazılar yeni gelen insanlara mesela gelecek sigara içecek bir bakacak borç sigara isteme yazısını görecek. Sıradaki yazıyı gören yeni geldiyse, yeni taşındıysa o yazıyı gördüğünde bir şey istemeye cesaret edemiyor. Bu adam bunu yazmış bana vermez diyor yani gerçekten caydırıcı oluyor. Hiç öyle ince hesap yapmadım ondan ziyade fahiş bir zararım olmasa da. Verilen sözlerin tutulmaması asıl insan ona sinirleniyor. Borcun benim gözümde miktarı yoktur. Bir lirada olsa getir ver kardeşim 100 TL'de olsa getir ver. Ağabey diyor ne var ki kaç para? Ya beni ilgilendirmez ben burada aldığım her malı sigara, bisküvi, poğaça hepsini peşin alıyorum. Sen niye kıyaslama yapıyorsun ki bir lirada olsa borçtur yüz lirada olsa borçtur. Borcunu ödeyeceksin bu kadar basit. Ama işte adam hala haklı çıkmaya çalışıyor hep aynı senaryolar"

Sözlerin tutulmaması sinirlendiriyor

Veresiye defteri kabaran Cabir, asıl sinirlendiği konunun verilen sözlerin tutulmaması olduğunu belirtti. "Miktarın hiçbir önemi yok, yeter ki borcunu getir ve öde" diyen Cabir, insanların bu konuda duyarsız kalmasının canını sıktığını ifade etti.

Her sabah kapısının altına bırakılacağı söylenen paraların hiçbir zaman gelmediğini söyleyen Cabir, müşterilerin yüz yüze iken farklı, borç ödeme zamanı geldiğinde ise tamamen farklı davranmalarına sitem etti.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!