İnegöl'de yetiştirilen ve "kırmızı elmas" olarak bilinen Kurşunlu çileğinin hasat zamanı başladı. Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin hasadı, aralık ayına kadar sürecek. 13 bin dekarlık alanda üretilen ve 35 bin ton rekolte beklenen çilek, tarlada 35-40 lira arasında alıcı buluyor.

Çilek hasadı, İnegöl'ün Kurşunlu Mahallesi'nde başladı ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Günlük 700 liraya çalışan kadın işçiler tarafından toplanan çilek, tarlada 35-40 liradan alıcı buluyor. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hasadın başladığını belirterek, "Yakınımızda Eymir, Çitli, Hasanpaşa, Kınık, Özlüce gibi köylerimizde çilek üretimi yapılıyor. Fakat bunun yüzde 70'i Kurşunlu Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor," dedi.

Sezai Çelik, çilek üreticilerinin mevcut koşullardan memnun olmadığını belirtti. "Çilek hasadı mayıs ayında başlar ve kasım ayı sonuna kadar devam eder. Bu süreçte fiyatlar ilk çıktığında 40-50 TL civarındayken, bollaştığında 25 TL civarına düşer. Geçen yıl da fiyatlar aynı banttaydı. Üreticimiz genellikle ağustos ayından sonra daha çok kazanmaya başlıyor," dedi.

Çelik, artan maliyetler nedeniyle üreticilerin zorlandığını vurgulayarak, "Mazot, ilaç ve işçi yevmiyeleri çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Bugün burada 750 TL'den aşağı işçi yok. Bu da üretim sürecini sıkıntılı hale getiriyor," dedi.

Bölgede 13 bin dekar alanda çilek üretimi yapıldığını belirten Çelik, "Bunun 11 bin dekar civarı Kurşunlu Mahallesi'nde gerçekleşiyor. Çiftçilerimiz iyi bakmaları halinde toplamda 35-40 bin ton civarında çilek üretiyoruz. Bölgede yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL civarında bir gelir elde ediliyor. Kurşunlu Mahallesi'nde 500 çiftçi bu işle uğraşırken, çevre köylerle birlikte toplam 800 çiftçimiz çilek üretimi yapıyor," dedi.

Çelik ayrıca, Avrupa, Rusya ve Gürcistan'a çilek ihracatı yapıldığını ve hedeflerinin daha fazla ülkeye ihracat yapmak olduğunu belirtti. "Tek sıkıntımız soğutma sistemleri. Tıra yüklemeden önce soğutup yüklemeniz gerekiyor. O anlamda bölge olarak ihtiyacımız var. Ayrıca halimiz yetmemeye başladı," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi