Haberimiz Genç Gazete arşivinden. Tarih 17 Aralık 2006. O tarihte İnegöl'de hava kirliliği tartışması yaşanmaktadır. Hava kirliliği konusundaki iddialara zamanın İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş cevap verir. İşte arşivden haberimiz:
İnegöl’de hava kirliliği konusu, emekli ebe-hemşire Azize Temiz’in yaptığı şikâyetle yeniden gündeme geldi. "Ölçüm cihazlarının eski ve deforme olduğu için sonuçların gerçeği yansıtmadığı" iddialarına Kaymakam Erdoğan Bektaş ve İlçe Sağlık Grup Başkanı Gönül Malat cevap verdi. Yetkililer, cihazların doğru çalıştığını belirterek, çözüm yollarını açıkladı.
Hava Ölçüm Cihazlarında Sorun Yok
Kaymakam Erdoğan Bektaş, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında iddialara sert tepki gösterdi. İnegöl’de hava kirliliği ölçümlerinin Bursa’daki sistemle aynı olduğunu vurgulayan Bektaş, ölçümlerin doğruluğundan şüphe edilmemesi gerektiğini söyledi. Özellikle 2 Nolu Sağlık Ocağı’nda yapılan ölçümlerin, şehrin en kirli bölgesi olması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çekti.
“Şu anki ölçümlerde 110-150 civarında olan değerler, 250’lere ulaşırsa tehlike başlar. 400’lere dayandığında ise sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ancak şu an için endişelenecek bir durum yok.”
“İnegöl’de Hava Kirliliği Hiçbir Zaman Bitmeyecek”
Bektaş, İnegöl’ün coğrafi konumu nedeniyle hava kirliliğinin tamamen ortadan kalkmasının mümkün olmadığını belirtti. Şehir merkezinin verimli tarım arazilerine kurulmasının da büyük bir hata olduğuna değinen Bektaş, yanlış şehirleşmenin hava sirkülasyonunu engellediğini ifade etti.
“İnegöl, ovaya değil Yenice ve Alanyurt gibi tepelere kurulmalıydı. Yeni İnegöl ve 2. OSB bölgesini artık ova dışında hayata geçireceğiz.”
“İnegöl konum itibariyle çok yanlış bir yerde kurulmuştur. 1. dereceden verimli tarım arazisi üzerine şehir kurmak akla mantığa aykırıdır. Ayrıca hava sirkülasyonunu da dikkate alındığı zaman, ovaya değil de Yenice ve Alanyurt gibi tepelere kurmak daha mantıklı. Bu nedenle Yeni İnegöl’ü ve 2. OSB Bölgesini ova da kurmayacağız.”
Çözüm: Doğalgaz Kullanımını Yaygınlaştırmak
Hava kirliliğini azaltmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Bektaş, doğalgaz kullanımının yaygınlaşması gerektiğine vurgu yaptı. Şu anda İnegöl’de 13 bin doğalgaz abonesi bulunduğunu söyleyen Bektaş, abone sayısının hızla artırılması gerektiğini belirtti.
“Kömür kullanımını azaltmadıkça hava kirliliği düşmeyecek. Doğalgaza geçiş en acil çözüm yoludur.”
“Sis, Hava Kirliliğini Daha Yoğun Gösteriyor”
İlçe Sağlık Grup Başkanı Gönül Malat ise Marmara bölgesindeki hava basıncı nedeniyle oluşan yoğun sisin, hava kirliliği görünümünü daha kötü hale getirdiğini söyledi. İnegöl’ün çukurda kalan bir yerleşim yeri olması nedeniyle kirli havanın dağılmadığını vurgulayan Malat, durumun geçici olduğunu ifade etti.
“Bursa genelinde İnegöl, hava kirliliği sıralamasında 3. sırada yer alıyor. Ancak 2004 yılına kıyasla doğalgaz kullanımı sayesinde ciddi bir iyileşme sağlandı.”
Hava Kirliliği ile Mücadele İçin Üç Önemli Adım
Kaymakam Bektaş, hava kirliliği ile mücadelede üç kritik adımı açıkladı: Yeni İnegöl Projesi’nin hızla hayata geçirilmesi, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ve doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması.
“Birincisi Yeni İnegöl’ü derhal hayata geçirmeliyiz. İkincisi İhtisas Organize Sanayi Bölgesini bir an önce hayata geçirmeliyiz. Üçüncüsü ise Doğalgazı hızla yaygınlaştırmalıyız.”
Yetkililer, halkı doğalgaza geçiş konusunda daha hızlı adımlar atmaya davet ederken, şehrin hava kalitesinin iyileşmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
ARŞİVDEN HABER: Genç Gazete arşivinden. Tarih 17 Aralık 2006
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!