İnegöl-Bursa arasındaki karayolunda uygulamaya alınan ortalama hız EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) sistemi, ortalama 70 km/s hızı geçen ambulansların sürücülerine de cezai işlem uyguluyor. Vatandaşlar, hız sınırlarına uymak zorunda kalan 112 ekiplerinin vakalara geç kaldığını iddia ederek duruma tepki gösteriyor.

EDS Sistemi ve Cezai İşlemler

İnegöl Huzur Mahallesi ile Kestel arasındaki 17 kilometrelik karayolunda ortalama hız tespit koridoru EDS ile sağlanıyor. İnegöl Bölge Trafik Büro Amirliği'nin sorumluluğunda olan EDS sistemi, hız sınırını aşan sürücülere cezai işlem uyguluyor. Bu sistem kapsamında devlet kurumlarına ait araçlar da dahil olmak üzere, hız sınırını aşan tüm araçlar cezalandırılıyor.

İnegöl'de Çamaşır Makinesi Yangına Sebep Oldu! İnegöl'de Çamaşır Makinesi Yangına Sebep Oldu!

Ambulanslar da Ceza Alıyor

Bu uygulama, olaylara yetişmeye çalışan 112 ambulanslarına da cezai işlem yapılmasına neden oluyor. Ceza makbuzlarını gören sağlık ekipleri, hız sınırına uymak zorunda kalınca vakalara ulaşma süresi uzuyor. İnegöl Devlet Hastanesi'nden Bursa'daki hastanelere kritik hastaların sevki sırasında da hız sınırına uyulmak zorunda kalınca, bu uygulama hastaların sağlığını tehlikeye atıyor.

Tepkiler ve Talepler

Son bir hafta içinde ambulans sürücülerine onlarca hız cezası kesildi. EDS uygulamasından zamanla yarışmak zorunda olan 112 ekiplerinin muaf tutulması isteniyor. Hız sınırını aşanların ödeyeceği cezalar şu şekilde:

  • Hız sınırını %30’a kadar aşma: 1.506 TL
  • Hız sınırını %30-%50’ye kadar aşma: 3.135 TL
  • Hız sınırını %50 oranından fazla aşma: 6.439 TL

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Erman Açıkgöz, konuyla ilgili tepkisini dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Acil Sağlık Hizmetleri dediğimiz şey vatandaşın sağlığını kurtarmak için kurulmuş bir sistemdir. Dakikaların önemli olduğu bir sistemde, sürücülere hızlı gittikleri için ceza kesilmesi kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın uyguladığı bu sistemle, can taşıyan ambulanslar aynı kurallara tabi tutulmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği sınırları aşan sürücülere idari soruşturma açılıp maddi para cezası verilmesi, çalışanlara ‘bu işi yapma’ demektir. Bu mücadeleyi sınırlandıracak uygulamalardan vazgeçilmezse, 112 sağlık hizmeti sunamayacak ve bu da sağlıkta şiddete neden olacaktır. Hastası için ambulans bekleyen vatandaş, hız sınırının 70 olduğunu kabul etmez. Sağlıkta şiddetin sebebi İçişleri Bakanlığı olmasın. Bu uygulama son bulsun.”

Kaynak: Haber Merkezi