Ekonomi

İnegöl’de TEK! Yat üretiyorlar

Hunters Yacht isimli firmaları ile İnegöl’de tek yat üreten firma olan Avcı kardeşler, yat üretim ve işe giriş serüvenlerini anlattı.

Abone Ol

20 yaşındaki Furkan Avcı ve ağabeyi Alperen Avcı Hunters Yacht firmasının kurucuları olup küçüklükten beri yat üretiminin hayalleri olduğunu söyledi. Furkan Avcı, babaları ve amcalarının desteği ile sarf ettikleri emeğin ilk meyvelerini almaya başlayacaklarını söyledi.

Üretim bandındaki ilk etabı tamamladıklarını söyleyen Avcı, “İnşallah önümüzdeki cuma günü tamamlanan yatımızı suya indireceğiz. Fabrikamız üretiminde beş tane teknemiz mevcut. Bu sene ilk hedefimiz yedi tekne yapmak. Önümüzdeki senede hedefimiz inşallah ayda birer tane tekne yapmak. Bu yola başlarken ilk hedefimiz mobilyada olduğu gibi her zamanki gibi ihracat yapıp ülkemize döviz kurları kazandırmak oldu. Dedemizin 1969 yılında kurup bugünlere getirdiği firmayı araştırmalarımızın sonucunda bu yat sektörüne girmeye hepsini ikna ettik” dedi.

Ayda 1 tekne

Avcı şu şekilde devam etti, “İnşallah dediğim gibi önümüzdeki sene ayda birer tane tekne yapıp ülkemize güzel kazançlar sağlayacağız. İkimizde genç girişimci olarak büyük hayallerimiz var. Şu anda on iki metre projemiz mevcut. Onun haricinde bunun yanında on sekiz metre projemiz şu anda çizilmeye devam ediyor. Allah'ın izniyle güzel şeyler başaracağız. Hepinizin destekleriyle güzel yerlere geleceğiz.”

Yatlara talep nasıl?

Şu anda yapılan yatların talep durumu konusunda Avcı, “Şu şekilde izah edeyim, içeride yapılan ve bu teknemizin hiçbirinin şu anda satışı yapılmadı. Sebebi şu, bunların hepsini şu anda kendi bütçelerimizle yapıyoruz. Bunların hepsinin testleri yapıldıktan sonra satışa çıkarmayı planlıyoruz. Sebebi ise şu projeden bu işleri yapan çok firmalar var. Projeden yapmaya başlıyorlar. Her geçen gün ülkemizde maliyetler vesaire değiştiği için sonuçlar güzel elde edilmiyor. Bunun için bütün her şeyini bitirdikten, bütün testlerini yaptıktan sonra satışını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toyota ile görüşme halindeyiz”

Avcı konuşmalarının devamında, “Toyota ile görüşmelerimiz var. Allah'ın izniyle fabrikamıza üç kişi geldiler. Üç sefer geldiler ayın on beşinde tekrar gelecekler. Burayı Japonya  heyeti ziyaret edecek. Eğer onlarla anlaşma sağlayabilirsek, yüzde doksan olarak şu anda kağıt üzerinde her şeyimiz tamam. Sadece suda nasıl durduğunu, nasıl gittiğini sancak mı, iskele mi yaptığını, hepsini görmek istiyorlar. Onları da gördükten sonra umarım güzel bir anlaşma sağlayacağız. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın böyle bir ziyareti oldu. Mustafa Varank Bey, pazar günü geldiler, burayı ziyaret ettiler. Çok memnun olduk Kendisi genç girişimcilere ve üretime çok değer veren bir insan. Bizi de kırmadı, davetimize icap etti. Onlara teşekkür ediyoruz” sözlerini sarf etti.

“Bütün eksikleri gidererek teknemizde uyguladık”

Avcı işe adım atmadan firmaları gezdiklerini aktardı. Avcı, “Türkiye'de bu sektöre başlamadan önce 2 yıl boyunca abimle birlikte Türkiye'deki bütün üreticilere tekne alacağız mantığıyla, fabrikaların üretimlerini görmek için gittik. İnsanların bütün eksiklerini ve nerede yanlış yapıyorlar, nasıl yapıyorlar? Hepsini not aldık. Bu sektöre girmeden önce zaten o aldığımız notlarla beraber bütün eksikleri gidererek teknemizde onu uyguladık” dedi.

“Evde kullanabileceğiniz bütün detaylar mevcut”

Tekne hakkında bilgiler veren Avcı, “Teknelerimizde başlangıç olarak elektrikli ocağımız mevcut. Buz yapıcımız, 130 litre buzdolabımız, mikrodalga fırın, bulaşık makinesi, yani bir evde kullanabileceğiniz bütün detaylar mevcut” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında, “Onun haricinde teknemizin en büyük özelliği iki tane dev 17 inç ekranlarımız var. İki tane 17 inç ekrandan teknenin bütün detaylarını kontrol edebiliyoruz” dedi.

Avcı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı;

“Kenarlarda gördüğünüz gibi son derece özellikli bir ses sistemimiz var. Mobilyalarda zaten yaklaşık elli dört yıldır kendimiz mobilya üreticisiyiz. İnegöl'de bu arada deden kalma üçüncü kuşağı devralan ilk firmayız. Onun haricinde teknemizin boyu toplam 11,95, genişliğimiz 4,25 metre. İki tane 350 beygir gücünde FNM altı silindir motor kullanıyoruz. On iki metrelerde çok görülmeyen bir şekilde üç kabinimiz mevcut. Tek tuşla kapağımız açılıyor çapa mekanizması kendini dışarı atıyor. Alışılmışın dışında, bu şekilde düğmelerle yönetebiliyoruz. Onun haricinde teknemizin tavanı hakkında konuşmak gerekirse öndeki camın yatıklığı daha çok sportif arabalara benzetiliyor.”

İnegöl haberleri