İnegöl Cezaevinin Kapatılması Konusunda İnegöllüler Ne Diyor?

Genç Gazete İnegöl Cezaevi (5)

İnegöl’de cezaevinin kapatılması ile başlayan tartışmalar sürerken, gazetemiz siyasi parti ilçe başkanlarının görüşlerinin dışına çıkarak konuyu vatandaşlara sordu. Bazı vatandaşlar cezaevinin kapatılmasının doğru bir karar olduğunu benimserken, bazıları ise kararın yanlış olduğunu savundu. Bu arada ilçe halkı İnegöl’e en çok kazandırılmasını düşündüğü hayalini açıkladı. İşte ilginç cevaplar…

Genç Gazete İnegöl Cezaevi (7)

İnegöl'de cezaevinin kapatılması kararı, halk arasında farklı görüşler ortaya çıkardı. Bazı vatandaşlar bu kararı doğru bulurken, bazıları ise kararın yanlış olduğunu düşünüyor. İşte vatandaşların görüşleri:

Genç Gazete İnegöl Cezaevi (2)

Burak Yel: Cezaevinin Olmaması Büyük Bir Eksiklik

Burak Yel 4 11Zon

" İnegöl gibi il olmaya aday bir ilçede cezaevinin olmaması büyük bir eksiklik. Özellikle adli olayların hemen hemen her gün yaşandığı bir dönemdeyiz. En ufak bir ceza için suçlu ve yakınları yollarda heba oluyorlar.

Bu arada İnegöl’e kişilik kazandıracak bir alışveriş merkezine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Örneğin Bursa’da bulunan Zafer Plaza gibi veya AS Merkez gibi. Şehrin can damarı olacak bir alışveriş merkezi İnegöl için çok gerekli bir yatırım olur."

Burak Yel, İnegöl'de kişilik kazandıracak bir alışveriş merkezine ihtiyaç olduğunu belirtti. "Örneğin Bursa'da bulunan Zafer Plaza gibi veya AS Merkez gibi. Şehrin can damarı olacak bir alışveriş merkezi İnegöl için çok gerekli bir yatırım olur."

Ali Rıza İnce: Cezaevinin Kapatılması Yerinde Bir Karar

Alı Rıza Ince 1

    "İnegöl’de cezaevinin varlığıyla yokluğu belli değildi zaten. En azından potansiyel bir suçlunun hüküm giydikten sonra Bursa’ya gidecek olduğunu bilmesi onun için bir engel teşkil ediyor ve caydırıcı bir unsur özelliği taşıyor. Bence yerinde bir karar.

     Diğer sorunuza gelirsek İnegöl’ü canlandıracak büyük bir ticaret merkezinin yapılması gerekiyor. Şehrin simgesi ve aynı zaman da şehrin merkezi konumunda olabilecek bir ticaret merkezine ihtiyaç var."

Ali Rıza İnce, İnegöl'ü canlandıracak büyük bir ticaret merkezinin yapılması gerektiğini belirtti. "Şehrin simgesi ve aynı zaman da şehrin merkezi konumunda olabilecek bir ticaret merkezine ihtiyaç var."

Barış Çiftçi: İnegöl Mobilya Ustası Heykeli İle Yeni Bir Cazibe Merkezi

Barış Çifti 3

Barış Çiftçi, cezaevinin kaldırılmasının yerinde bir karar olduğunu savundu:

    " Bence cezaevinin kaldırılması yerinde bir karar. Çünkü ilçeye hiçbir faydası yoktu. Eğer yapılması gerekiyorsa bile şehrin dışında bir yere yapılmasında fayda var diye düşünüyorum.

İnegöl denilince ilk akla gelen bence mobilya, bu nedenle yeni yapılacak olan cazibe merkezinde ki kent meydanında mobilyayı anlatan bir mobilya ustasını işi icra ederken bir heykeli yapılabilir."

Yalçın Bayhan: Şehir Dışında Cezaevi olmalı

Yalçın Bayhan 7

"İnegöl’den cezaevinin kalması bence mantıklı değil. İnegöl çok büyük bir yer. Her gün bir sürü adli olay yaşanıyor. En küçük bir cezada bile insanlar Pazaryerine gönderiliyor. Mevcut yerlere ulaşım aileler için zorluk teşkil ediyor. Merkezde olması tabiî ki akılcı bir fikir değil ama şehir dışına mutlaka bir cezaevi yapılması gerekiyor.

    Diğer sorunuza gelirsek İnegöl için yapılabilecek en büyük yatırım bence oylat mağarasın dünya genelinde duyulması için reklâm kampanyalarına başlamak. Çünkü bildiğim kadarıyla Oylat Mağarası uzunluk açsından dünya genelinde bir uzunluğa sahip. Böyle muhteşem bir doğa harikası yapıya sahibiz, bence bu konuda bir şeyler yapılmalı."

Yalçın Bayhan, İnegöl için yapılabilecek en büyük yatırımın Oylat Mağarası'nın dünya genelinde duyurulması için reklâm kampanyalarına başlamak olduğunu belirtti. "Böyle muhteşem bir doğa harikası yapıya sahibiz, bence bu konuda bir şeyler yapılmalı."

Sedat Bayer: İnegöl'de Osmanlı Eserlerinin Tanıtımı Yapılmalı

Sedat Bayar 6 11Zon

Sedat Bayer, cezaevinin şehrin göbeğinden kaldırılmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. İnegöl halkının köfte ve mobilyadan para kazandığı için turizme pek önem vermediğini belirten Bayer şunları söyledi:

     "Cezaevinin şehrin göbeğinden kaldırılarak kapatılması bence yerinde bir karar. Yapıldığı zaman belki şehir dışında kalıyordu ama şehrin zamanla büyümesi ve gelişmesi sonucunda şehrin merkezine dâhil oldu. Bulunduğu okullar bölgesi içinde kötü bir örnek teşkil ediyordu.

     Diğer sorunuza gelirsek İnegöl halkı köfte ve mobilyadan para kazandığı için turizme pek önem vermemiş. Bu nedenle ilçemizde bulunan pek çok Osmanlı eseri gün yüzüne çıkamamıştır. Bunlardan en önemlileri Kasım Efendi Türbesi, Beylik Hanı, Ortaköy Kervansarayı ve daha birçok tarihi eserimiz var. Geçtiğimiz yıl kullanmaya başladığımız 100 YTL’lerin arkasına bakarsanız Doğubeyazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayının resmi var. Neden İlçemizde bulunan İshakpaşa tarafından yaptırılmış camii, külliye ve ebedi ikametgahı olan türbenin fotoğrafı yok, düşünmek ve ona göre bir şeyler yapmak lazım."

Mahmut Bayram: Cezaevi İhtiyacımız var

Mahmut Bayram 5 11Zon

Mahmut Bayram, cezaevinin gerekli olduğunu düşünüyor. Bayram, İnegöl'ün en bilindik yönünün köfte ve mobilya olduğunu belirtti:

"  Cezaevinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Küçük cezalar için bursa ya gidip gelmek hem devlete hem mahkûm ailelerine ekstra masraflar çıkarıyor. Şehrin dışına küçükte olsa bir cezaevi yapılmasında bence yarar var.

   Diğer cevabımda İnegöl’ün en bildik yönü köfte ve Oylat’tan önce mobilyadır. Bu nedenle mobilyayı anlatan bir eserin şehrin en can alıcı noktasında dikilmesi hem şehre ayrı bir hava katar hem de ilçemize gelecek olan misafirlerin ilgisini çeker. Nasıl ki Denizli’nin kent meydanında Horoz’u, Kütahya’nın vazo’su varsa İnegöl’ün de kendine has bir heykelinin olması gerekiyor."

Ayhan Güney:  İnegöl Bir çok markası ile zengin bir şehir

Ayhan Gfüney 2

Ayhan Güney, cezaevlerinin olmamasını dilerken, İnegöl'ün bir cezaevine ihtiyacı olduğunu vurguladı.  Güney, İnegöl'ün mobilya, köfte ve Oylat Mağarası gibi zenginliklere sahip olduğunu belirtti:

   " Keşke cezaevleri hiç olmasa, ancak bu bütün dünyanın bir geçeğidir. Tasarruf amacıyla büyük şehirlerde toplanması mantıklı, ancak İnegöl’de küçük bir yer değil. Bence İnegöl’e bir cezaevi yapılmalı. Tabii ki şehir dışında bir yerde yapılmalı. En ufak adli vakada bile çevre il ve ilçelerde bulunan cezaevlerine mahkûm taşınıyor. İnegöl’ün kendi cezaevine ihtiyacı var.

  Diğer sorunun cevabı ise İnegöl aslında çok zengin bir yapıya sahip. Mobilya, Köfte, Oylat, Mağarası bunların hepsi kendi başına bir kente yetebilecek potansiyele sahip. Ancak ilçe olarak bu saydıklarımın değerini bilmiyoruz. Hiç fark etmez her hangi birine gerçekten adam gibi sahip çıkalım İnegöl’ü duymayan kalmaz diye düşünüyorum."

Kaynak: Haber Merkezi