İnegöl’ün ihracatçıları, yurtdışı çıkış harç puluna yapılması planlanan zamma tepki gösterdi. İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Başkan Yardımcısı Okan Özkan, ihracatçıların yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, zam kararının geri çekilmesini talep etti.
Okan Özkan, pandemi sonrası yaşanan küresel resesyonun etkilerinin tüm dünyada görülmeye devam ettiğini belirtti. Özkan, Türkiye ekonomisinin kronik cari açık probleminin sonuçlarından katma değerli ihracat yaparak kaçınmaya çalıştığı kritik derecede önemli dönemler yaşadığını ifade etti. Günümüzde ihracatçıların yaşadığı problemleri başlıklar halinde özetleyen Özkan, bu konulara dikkat çekmek istediklerini belirtti.
1-) İhracatçılarımız, enflasyondan bağımsız hareket eden daha doğrusu enflasyon rekor kırarken hiç hareket etmeyen döviz kurları sebebiyle fiyat artışı yapmak zorunda kalıp ya da karlılığından feragat edip uluslararası rekabette zor dönemler geçirmektedir.
2-) İhracatçılarımız uluslararası yük taşımacılığı güzergahlarında yaşanan güvenlik sıkıntıları ile navlun fiyatlarındaki afaki fiyat istikrarsızlıkları ihracatçı firmalarının işini zorlaştırmaktadır.
3-) İhracatçılarımız son yıllarda etki alanımızın ve ihracat rakamlarımızın yüksek olduğu komşu ülkelerin son dönemlerde uyguladığı vize prosedürleri ve ücretleri ile seyahat masrafları epeyce artış göstermiştir.
4-) İhracatçı bu sıkıntılarla mücadele ederken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi düzenlemeleri taslak çalışmasında; Yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 1.500 TL’ye çıkartılmasına sonrasında ise bu rakamın 3000 TL’ye çıkarılmasına ilişkin hazırlık yapıldığı paylaşıldı. Ayrıca yeni belirlenecek tutarın her yılın başında yeniden değerleme oranı kadar otomatik artışına ilişkin düzenleme hazırlığı yapılıyor. Bakanlık, geçen yıl 8.7 milyon kişinin harç ödeyerek yurt dışına çıktığını ve 2024 yılında bu sayının gerçekleşmesi halinde yıllık gelir etkisinin 12.6 milyar TL olacağını hesaplıyor.
Okan Özkan, “Döviz getirmeye gidenden harç alınır mı?” diyerek, İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) olarak ihracatçının işini kolaylaştırmak yerine ekstra maliyetler çıkarılmasını doğru bulmadıklarını belirtti. Karar alıcıların bu uygulamadan vazgeçmesini talep eden Özkan, ihracatçı kimliğiyle yurtdışına seyahat edenlerden hiçbir ücret alınmamasını, bunun yerine ülkemize gelen yabancı turistlerden ya da ülkemizde farklı sebeplerle ikamet etmekte olan yabancı ülke vatandaşlarından farklı bir harç alınmasını tavsiye ettiklerini söyledi.