İBRAHİM BESLER
İbrahim Besler, Meslek önderi, usta. 1899 yılında İnegöl’de doğdu. 1915 yılında babası Mustafa Efendi’nin yanında mesleğe başladı.
İbrahim Besler, Kardeşi Mehmet Besler ile Bursa-Heykel mevkiinde de bir dükkan açarak İnegöl Köftesi’nin ününe ün kattılar.
İbrahim Besler, 1977 yılında vefat edene kadar ilçemizdeki işyerlerinde mesleği, çocuklarına ve çalışanlarına en ince ayrıntısına kadar öğretti.
Kaynakça : Mobilya Seyahat Dergisi Ocak 2011-1
MEHMET BESLER
Mehmet Besler, İnegöl Köftesi’nin Bursa’da tanınmış ustası. İnegöl 1917 doğumludur.
Mehmet Besler, Ağabeyi İbrahim Besler ile birlikte 1935 yılında mesleğe başladı.
Mehmet Besler, 1940 yılında Bursa-Heykel’de dükkan açarak köftenin Bursa’da ününe ün katmasını sağladı.
Mehmet Besler, Ünlü işadamı Vehbi Koç’un “Hatıralarım” adlı kitabında İnegöl Köfte ve Mehmet Besler’in adı övgüyle geçmektedir.
Mehmet Besler, Yanlarında birçok kişi yetişti. 1980 yılına kadar mesleği devam ettirdi. 02 Mart 1997 tarihinde 80 yaşında iken Bursa’da vefat etti.
Kaynakça : www.beslerkofte.com/hikayemiz/, Mobilya seyahat Dergisi Ocak 2011-1
MUSTAFA BESLER
Mustafa Besler, İnegöl Belediye Meclis Üyesi, meslek önderi, usta. 10 Aralık 1929 tarihi İnegöl doğumludur.
Mustafa Besler, 1946-47 öğrenim dönemi İnegöl Ortaokulu mezunu olup liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde okumuştur.
Mustafa Besler, 1936 yılından yani yedi yaşından itibaren köfteci dükkanında çalışmaya başladı. Askerliğinin dışında hayatını tamamını işinin başında geçirdi.
Mustafa Besler, Babası İbrahim Besler’le başladığı köftecilik mesleğini kardeşi Yavuz Besler’le daha sonraları da çocukları Müfit ve Mesut Besler’le sürdürdü.
Mustafa Besler, Cemiyet hayatında da yer almaya çalışan Mustafa Besler 1963-68 İnegöl Belediyesi Meclis Üyeliği yapmıştır.
Mustafa Besler, 1966 yılı İnegöl Düşkünlerevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Yöneticidir.
Mustafa Besler, İnegöl Kızılay Teşkilatında 25 yılı aşkın yöneticiliği olmuştur. Bu süreç sonunda Kızılay Genel Müdürlüğü’nce altın madalya ile İnegöl Belediye Başkanlığınca plaketle ödüllendirildi.
Mustafa Besler, İnegöl Verem Savaş Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 18 Aralık 2014 vefat etti.
Kaynakça : Mobilya seyahat Dergisi Ocak 2011-1
NOT: Mustafa Besler Efendi ve Müfit Besler ayrı başlık altında paylaşılmıştır.
KAYNAK: TURHAN ŞAHİN 1299 İNEGÖLLÜ
İnegöl’de bugün, İnegöl haberleri, İnegöl son dakika haberleri, İnegöl güncel haberleri öğrenmek için TIKLAYINIZ
İNEGÖL KÖFTESİNİN MUCİDİ LOKANTA…
Besler Köfte’nin kurucusu Mustafa Efendi 1842 yılında, Bulgaristan’ın Filibe şehrine bağlı Pazarcık kasabasında doğmuş. Aile mesleği olan kebapçılığa 15 yaşında başlamış. 25 yaşında Mükerrem Hanım’la evlenmiş ve altı çocuk sahibi olmuş.
1892 yılında Balkanlardan İnegöl’e göç etmiş. 1893 tarihinde meşhur ‘İnegöl Köftesi’ni Bursa-Ankara karayolu üzerinde bulunan çarşı içindeki dükkânında sunmaya başlamış. İnegöl ile özdeşleşen bu lezzetin adı daha sonraki yıllarda ‘İnegöl Köftesi’ olmuş.
1915 yılında işletmeyi Mustafa Efendi’nin oğlu İbrahim Besler yönetmeye başlamış. 1940 yılında kardeşi Mehmet Besler ile birlikte Bursa’da, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun aralığına bir şube açmışlar. İnegöl Köftesi’nin lezzeti bu dönemde çok ünlenmiş ve lezzeti dilden dile dolaşmaya başlamış. İbrahim Besler 1977 yılına kadar işinin başında müşterilerine lezzet sunmaya devam etmiş.
Birçok ustaya el vermiş, onların kendi işyerlerini açmasına destek olmuş, sanatını sadece kendisine saklamamış. İbrahim Besler’in 1977 yılında vefatının ardından, ocağa kardeşi Mehmet Besler geçmiş. O da 1997’de vefat etmiş. Sonrasında görev Mehmet Besler’in oğlu Haluk Besler’e devrolmuş.
Haluk Besler’den sonra aile şirketinin dördüncü kuşak işletmecisi olarak Mustafa Besler ile Yavuz Besler işi devralmış. Özetle, kuşaktan kuşağa ailenin hepsi bu lezzetin ünlenmesine katkıda bulunmuş. Bugün Besler Köfte markasının geleceği Mustafa Besler’in iki oğlu Müfit ve Mesut Besler’den soruluyor.
Müfit Besler’in oğlu İbrahim Melih Besler beşinci kuşak olarak yetişmekte.
İnegöl köftesi, Besler ailesi tarafından icat edilmiş.
Besler Köfte’nin % 70’i dana, % 30’u kuzu etinden meydana geliyor. Dana ve kuzuların erkek olmasına dikkat ediyorlarmış, çünkü dişiler doğum yaptığı için etin lezzeti erkek dana ve kuzu eti gibi olmuyormuş. Genellikle Ege yöresinin hayvanlarını tercih ediyorlar ve danada et kaburga kesiminden kullanılıyor. Köftenin yanında üzerine cibirka denen bir tür dağ kekiği serpilmiş zeytinyağı ve kızarmış ekmek ikram ediliyor. Bugün Besler Köfte’nin 3 şubesi mevcut.
https://www.100tarihilokanta.com/besler-kofte/