İslam İlimlerinin İzinde: Prof. Dr. Mustafa Dönmez 

Prof. Dr. Mustafa Dönmez, 10-04-1962 tarihinde İnegöl’de doğdu. Ailesi 1967 yılında işçi olarak Belçika’ya yerleşti. İlkokul eğitimini Belçika’da 1975 yılında tamamladı.

İnegöl doğumlu Prof. Dr. Mustafa Dönmez, ilkokul eğitimini Belçika'da tamamladıktan sonra İzmir İmam Hatip Lisesi'nde eğitimini sürdürdü.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (9)

1987 yılında Medine İslam Üniversitesi'nin Hadis ve İslami İlimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Belçika'da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptı.

Prof. Dr. Dönmez, 1995-1998 yıllarında Belçika-Louvain Katolik Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü'nde ikinci bir lisans yaparak İslamoloji bölümünü bitirdi.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (1)

İslam İlmi Yolunda Akademik Başarılar

Prof. Dr. Mustafa Dönmez, 1998 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı.

2005 yılında "Tıbbu’n-Nebevi" üzerine doktorasını yaptı ve 2008 yılında doçentlik unvanını aldı.

2007 yılında Brüksel'de açılan İslami İlimler Fakültesi'nin kurucu dekanı olarak görev yaptı ve hadis hocalığını sürdürdü.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (8)

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (3)

Profesörlük ve Rektörlük Dönemi

2010 yılında Rotterdam Avrupa İslam Üniversitesi'nden doçentlik unvanını alan Mustafa Dönmez, 2016 yılında profesörlük unvanını aldı. Şu anda Brüksel Avrupa Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmektedir. Ayrıca Brüksel'in Avrupa Benelux Üniversitesi'nde Temel İslam Bilimleri Bölüm başkanlığını yapmaktadır. Prof. Dr. Dönmez, Arapça ve Fransızca dillerine ileri düzeyde hakimdir.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (5)

Aile ve Kişisel Hayat

10 Nisan 1962 tarihinde İnegöl'de doğan Prof. Dr. Mustafa Dönmez, dört çocuk babasıdır. Ailesi 1967 yılında Belçika'ya göç etmiş ve ilkokul eğitimini burada tamamlamıştır. Türkiye'de İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra İslami ilimlerde derinleşmek için Medine İslam Üniversitesi'nde eğitim almıştır.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (2)

Prof. Dr. Mustafa Dönmez, kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerde ve enstitülerde görev alarak İslam ilimlerine önemli katkılarda bulunmuş, birçok öğrenci yetiştirmiştir. İleri düzeyde Arapça ve Fransızca bilmektedir ve bu dillerde çeşitli eserler tercüme etmiştir. Örneğin, "Hadislerin Işığında Servisi I. Bidat Konusuna Doğru Bir Yaklaşım" adlı eserin müellifi Abdü’l-Kayyum es Süheylani'nin eserini tercüme etmiştir.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (4)

Prof. Dr. Mustafa Dönmez'in hayatı, İslam ilimlerine olan derin ilgisi ve bu alandaki katkılarıyla örnek bir akademik yolculuktur. Belçika'daki görevleri ve İslam ilimlerine yaptığı katkılarla tanınan Prof. Dr. Dönmez, kariyerine devam etmektedir.

Genc Gazete Prf Dr Mustafa Donmez Belcika Islami Ilimler (7)

Kaynak: 1299 İnegöllü, Turhan Şahin