Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 2005 yılında 71. Yılıdır. Genç Gazete o tarihte, toplumun çeşitli alır.
İşte onların Türk kadının aldığı role ilişkin yaptığı değerlendirmeleri..
Türk kadınının toplumsal rolü ve seçme-seçilme hakkının 71. yılında, İnegöl'deki kadınların düşünceleri ve yaşadıkları değişimler.
5 Aralık 1934: Türk Kadınının Dönüm Noktası
5 Aralık 1934, Türk kadınının toplumdaki yerini belirleyen tarihi bir gün olarak kabul ediliyor. İnegöl'den farklı meslek gruplarındaki kadınlar, bu dönüşümü ve bugünkü durumlarını değerlendirdi. İşte onların görüşleri:
Ayşe Balcı'dan Toplumsal Değişim Üzerine Düşünceler
“Türk kadını artık toplumda kendi kimliğini bulmaya başladı. Seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle toplumdaki yerimizi almaya başardık. Kadınlar tüm alanlarda yer almalıdır,” diye belirtti Ayşe Balcı.
AKP Kadın Kolları Başkanı Serpil Şahin'in Görüşleri
“Seçme ve seçilme hakkı, Türk siyaset hayatında demokrasi adına atılmış ciddi adımlardan biridir. Kadınların bu hakkı bilinçli kullanması ve siyasette aktif rol alması gerekmektedir,” dedi Serpil Şahin.
Suzan Mehmed'in Eleştirileri ve Çağrıları
“Kadınlar hâlâ toplumda kendini kabul ettiremiyor. Her türlü hakka sahip olmamıza rağmen, kadınlar eziliyor ve horlanıyor,” ifadelerini kullandı Suzan Mehmed.
Uzm. Dr. Gönül Malat'tan Toplumsal Gelişme Üzerine Yorumlar
“Kadınların sosyal hayatta daha aktif olmaları, toplumun ileriye gitmesi anlamına gelir,” şeklinde konuştu Uzm. Dr. Gönül Malat.
Nuray Genç'in Toplumsal Katılım Üzerine Görüşleri
“Kadınların toplumda daha aktif olması, ülkenin kalkınması ve başarısını artıracaktır. Kadınlar, titiz ve ciddi çalışmalarıyla fark yaratıyor,” dedi Nuray Genç.
Türk kadınının tarihsel ve günümüzdeki rolüne ışık tutan bu haber, toplumun farklı kesimlerinden gelen kadınların sesini duyuruyor. Kadınların toplumsal, siyasi ve ekonomik hayatta daha etkin rol almasının önemi vurgulanıyor.
AYŞE BALCI (BELEDİYE MECLİS ÜYESİ)
İnegöl Belediyesi Meclis üyeliği yapan iki kadından biri olan Ayşe Balcı ile yaptığımız röportajda Türk kadınının artık Toplumda kendi kimliğine bulmaya başladığını ve Seçme ve Seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934 Tarihinden bu güne toplumdaki yerini almaya başardığını söyledi. “ kadının sadece siyasette değil tüm alanlarda yer alması gerekir” diye söze başlayan Ayşe Balcı sözlerine şöyle devam etti.
” Erkeklerin egemen olduğu toplumlarda kadınlar fazla yer alamıyor. Kadın toplumda yerini alabilmesi için kadının kendisini aşması lazım. Ben meclis üyeliği olarak seçilmiş bir kadınım. Çalışma şartları erkeklerle aynı, ben burada başarılı işler yaparsam kadınların sosyal hayata teşvik etmiş olurum. Bu yüzden sorumluluk sahibi olan ve belli mevkilere gelmiş bayanların çok başarılı olmaları gerekir ki sosyal hayata kadınların girmesine vesile olsunlar”diye konuştu.
Türk kadınının sıcak yürekli olduğunu ve her şeyden önce anne kimliğinin ön plana çıktığını söyleyen Balcı, “Türk kadını iffetli, dürüst, çalışkan özverili bir kadındır, toplumun gelişmesinde erkekten çok kadın söz sahibidir”diye konuştu.
AKP KADIN KOLLARI BAŞKANI SERPİL ŞAHİN (ECZACI)
“Türk siyaset hayatında demokrasi adına atılmış en ciddi adımlardan bir tanesidir. Kadının toplum içinde yerinin önemi tartışılmazdır. İşte bu yüzden seçme ve seçilme hakkının tanınması ile bir resmilik kazanmıştır. Hanımlarımızın pek çok Avrupa ülkesinden önce bu hakka kavuşmalarının önemi bilincinde olmaları ve siyasetin içinde bil fiil yer almaları gerekmektedir.
SUZAN MEHMED ( HİZMETLİ)
Türk kadını seçme seçilme hakkına sahip olmasın rağmen hala toplumda kendini kabul ettirmiş değil. Her türlü hakka sahip olmasına rağmen yinede kadın eziliyor ve horlanıyor. Erkeklerle aynı işleri yapan kadınlar erkekler kadar söz sahibi olamıyor. Kadınları sosyal hayatta daha çok söz sahibi olmasını istiyorum.
SAĞLIK GRUP BAŞKANI UZM. DR. GÖNÜL MALAT (DOKTOR)
Türkiye Cumhuriyeti kendi kadınına seçme ve seçilme hakkını bir çok Avrupa ülkesinden önce verdi. Buda gösteriyor ki Türk kadını toplumda yerini mutlaka almalı, sosyal hayatın içine girmeli. Toplumun daha ileri seviyelere ulaşması toplumun tüm kesimlerinin yani kadınıyla erkeğiyle sosyal hayatta aktif olmasıyla gerçekleşir. Sosyal hayatta kadının daha fazla yer alması demek toplumun ileriye gitmesi demektir.
NURAY GENÇ (CİNES SİNEMALARI İŞLETME MÜDÜRÜ)
Kadınların yeteri kadar toplumda yer almadıklarını düşünüyorum. Bunun sebepleri başında Kültür yapımızın farklı olması geliyor. Toplumun gelişmemesinde kadınının ön planda olmamasından kaynaklanıyor. Kadınların sorumlulukları erkeğe göre daha fazla olduğundan erkek kadar toplumda söz sahibi olamıyor. Kadının Sosyal hayatta aktif olması durumunda ülkenin kalkınması ve başarısı artacaktır. Çünkü kadınlar erkeklere oranla daha titiz ve daha ciddi çalışıyorlar.