Sanatçılık Ruhu İle Geçen 37 Yıl

İnegöl'de İlkokulu bitirdikten sonra köylerinde açılan marangozluk kursuna katılan Recep Şentürk (50), 13 yaşında ders saatinde kurcaladığı kitapta gördüğü maketleri yapmaya karar verdiğini ve 37 yıldır bu hobisini sürdürdüğünü söyledi.

Şentürk, Gazetemiz muhabirine bir yandan marangozluk yaptığını, akşamları ise değişik maketler yaparak gününü geçirdiğini ifade etti. Emekliye ayrıldıktan sonra maket çalışmalarını artıran Şentürk, şu an bir yandan hayvancılıkla da uğraştığını dile getirdi.

Yaptığım çalışmalar elden ele dolaşınca birçok sipariş aldım. Yaptığım eserlerin sayısını dahi hatırlamıyorum. Bir yandan hobimi devam ettiriyor, diğer yandan da ek gelir sağlıyorum. Her emeğin bir bedeli var ancak ben önce hobimi gerçekleştiriyorum.

Genc Gazete Inegol Maket Evler (3) 3 11Zon

Malzemeler ve Maket Çalışmaları

İnegöllü Şentürk, yaptığı maketlerde kullandığı malzemeler hakkında bilgi verdi. “Maketlerimin ana malzemesi kibrit çöpü, tutkal ve elka. Bunun yanı sıra süslemesinde kuru fasulye, çam kozalağı, boya ve cam kullanıyorum. 3 katlı bir ev için yaklaşık 100 kutu kibrit harcanıyor. Zamanımın tamamını buna ayırmam durumunda 3 katlı bir evi 1 hafta gibi kısa bir sürede tamamlayabilirim. Artık buna alıştım,” dedi.

Resmi getirilen her türlü bina ve geminin maketini yapabileceğini ifade eden Şentürk, en çok Atatürk’ün pembe köşkü ve Bandırma Gemisi siparişlerini aldığını belirtti. Birçok ilde yaptığı çalışmaların bulunduğunu ve elindeki iki siparişi de tamamladığını söyledi. “Yaptığım çalışmalar türüne göre genelde 300-900 YTL arasında alıcı buluyor,” diye ekledi.

Genc Gazete Inegol Maket Evler (2) 2 11Zon

Gelecek Nesiller İçin İlham

17 yaşındaki oğlu Tolga’nın da bu işe merak duymasının kendisini sevindirdiğini ifade eden Şentürk, gençlerin bu tür çalışmalara ilgi duymasını istediğini belirtti. “Çünkü bu tür işler insanı dinlendiriyor ve zihin açıyor,” diye konuştu.

ARŞİVDEN HABER: 23 Haziran 2006

Kaynak: Haber Merkezi