İnternette basit bir arama, İnegöllülerin yolun ortasından yürüme alışkanlığı hakkında pek çok başlık ve açıklama ile karşılaşmanıza sebep olabilir. "Yaya merkezli trafiği olan bir ilçemizdir. İnsanları kaldırımdan yürümeyi sevmez, gayri ihtiyari yolun ortasına doğru ilerler" gibi açıklamalar, bu alışkanlığın merak uyandıran yönlerini vurgular. Ancak, bu davranışın kökeni ve sosyal etkileri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Yolun Ortasından Yürümenin Arkasında Ne Var?

Kimi İnegöllüler, yolun ortasından yürümenin sadece bir alışkanlık olmadığını, aynı zamanda bir yaşam felsefesi olduğunu savunuyor. "Ne var bunda kardeşim, dünyaya gelmenin bir başka adı da hayata yürümek değil midir?" diyenler, yürümenin özgürlük ve keyif olduğunu, bir tepki ve içini boşaltma biçimi olduğunu ifade ediyorlar. Diğer yandan, bu alışkanlığın trafiği ve diğer yayaları rahatsız ettiğini, sorumsuzluk olduğunu düşünenler de var.

Yolun Ortasında Yürümenin sebebi

"İnegöllülerin yolun ortasında yürüme alışkanlığının sebebi evlerin pencerelerinden uzaklaşmaktır."

İnegöllülerin yolun ortasından yürüme alışkanlığı, basit bir gözlem olarak başlayıp, zamanla bir kültüre dönüşmüştür

, İnegöllülerin bu alışkanlığı, zemin kat pencerelerinden uzakta yürüyerek evlerin mahremiyetine saygı göstermekten kaynaklanıyor. Açık pencerelerden çıkabilecek seslerden kaçınmak, evdeki insanların rahatça oturabilmesini sağlamak amacıyla olabildiğince özen gösterilmesinden kaynaklanmaktadır.

Kaynak: Abdullah Argun