İnegöl Yenişehir yolu üzerindeki tarihi Delikli Kaya'nın zamanla yıkılarak kayboluşunu paylaşıyoruz.
İnegöl'ün Belleğinde Bir İz: Delikli Kaya
İnegöl ve Yenişehir arasında, bir zamanlar Delikli Kaya adıyla bilinen, hikayeleri ve efsaneleriyle dolu bir doğa harikası vardı. Yol yapımı sırasında patlatılarak yıkılan bu doğal yapı, şimdi sadece eski fotoğraflarda ve anılarla yaşamakta.
"Delikli Kaya.. Yenişehir yolu üzerinde idi.. Yenişehir yolu Boğazköy'e gelmeden sağ tarafta idi"
"Yenişehir yolundaydı çocukluğumuzda çok girdik içine..."
"Yol yenilenirken yıkıldı. Yenişehir yol yaparken delikli kaya patlatılarak yol yapıldı. Şimdi bu alan barajın suları altında kaldı. Şimdi üzerinden yeni yol geciyor."
Yenişehir yolu Hamzabey'i gecince mutlaka görürdünüz bu mağarayı. Delik taş altında Değirmen de vardı. Sağında bundan büyük bir delik daha vardı ve yukarıda bir mağara daha vardı."
"Define var diye efsane olan kaya. Defineciler burada altın olduğuna inanıyorlarmış."
"Osmanlıdan kalma karakol yeri varmış bu mağaranın orda, merdivenleri duruyormuş yakın zamana kadar."
"Rahmetli büyüklerimiz Yenişehir'e giderken o kayanın hikayesini anlatırdı, çok dinlemişimdir, altın varmış altında, eşkiyalar orada yol keserlermiş." diye hatırlar burayı eski İnegöllüler.
Unutulanlar ve hatırlananlar
Yeniden düzenlenen Yenişehir yolu, bir zamanlar çocukların oyun alanı olan bu mağarayı tamamen ortadan kaldırdı. Yolun altında kalan ve suyla dolan eski mağaranın yerini şimdi yeni bir yol aldı.
İnegöl'ün yemyeşil doğası içinde saklı bir hazineydi Delikli Kaya. Yüzyıllar boyunca bölge halkının hayatına eşlik eden bu doğal oluşum, aynı zamanda birçok efsaneye de konu olmuştu. Delikli Kaya artık aramızda yok.
Anılar ve hikayeler
Tarihte Osman Bey'in Bizans ile savaşına ev sahipliği yapan bu yer, eşkıyaların yol kesip haraç istediği, definecilerin altın aradığı efsanevi bir mekan olarak da bilinirdi.
Delikli Kaya, sadece doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda üzerinde barındırdığı efsanelerle de dikkat çekiyordu. Bölge halkı, kayanın altında büyük bir hazine olduğu, Osmanlı döneminde eşkıyaların burayı mesken tuttuğu gibi birçok hikayeyi nesilden nesile aktarıyordu.
"Babam anlatırdı, zamanında dedem ve arkadaşlarının at arabası ile giderken delikli kayadan çıkan eşkiyalar önünü kesmişler, haraç istemişler, yıl 1920 imiş" diye anılarını paylaşan İnegöllü büyüklerimiz var.
Arkeolojik ve tarihi önem
İnegöllü araştırmacı Rıdvan Pal, Alman Arkeoloji Enstitüsü arşivinde bu bölgeyle ilgili fotoğraflara rastlar.
"1927 - İnegöl / Yenişehir yolu üzerinde Boğaz Köy'e varmadan önceki meşhur Delikli Kaya, fotoğraftaki toprak yol o dönemi anlatıyor." notuyla sosyal medyada paylaşmış Rıdvan Pal Deliklikaya fotoğrafını.
İnegöllü araştırmacı Rıdvan Pal, Alman arkeoloji enstitüsü arşivinde karşılaşmış bu fotoğraflarla. o dönemde Türkiye'nin müttefiki olan Alman arşivleridir bunlar. Almanlar. Türkiye’nin Arkeolojik fotoğrafların yanı sıra coğrafi yapıyı da fotoğraflamışlar.
Buranın en son ve en güzel fotoğrafını çeken fotoğraf sanatçısı İbrahim Peynirci'dir. Fotoğraf Paylaşımı için İbrahim PEYNİRCİ’ye teşekkürler!
Kaybolan Bir Doğa Parçası
Delikli Kaya, sadece tarihi ve kültürel açıdan değil, aynı zamanda doğal bir güzellik olarak da öne çıkıyordu. Bölgedeki su kaynaklarının birleştiği noktada yer alan kaya, çevresindeki ekosistem için de önemli bir role sahipti.
Rahmetli Recep Akakuş hoca da şu sözlerle kayda almıştır Delikli kayayı: "İnegöl Ovası’nda yer alan bütün akarsular, Hamza Bey Boğazı'nda ve de Delikli Kaya mevkiinde birleşerek Boğazköy civarında Göksu adını alarak Yenişehir Ovası’na geçmektedir."
"Adibinli tepesi yassı bir tepedir. Doğusundan, Kocadere; batısından ise Karadere geçmektedir.Her iki akarsu, Delikli Kaya mevkiinde birleşerek Yenişehir Ovası’na geçer ve Göksu adını alarak Sakarya Nehri’ne bağlanır."
Yerel mirasın korunması
İnegöl'ün tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında özel bir yere sahip olan Delikli Kaya, sadece doğal bir oluşum değildi. Aynı zamanda bölgenin hafızasında yer eden, birçok hikayeye konu olmuş bir simgeydi. Özellikle Yenişehir yolu üzerindeki konumu sayesinde, İnegöllüler için önemli bir dönüm noktasıydı.
Bir zamanların doğa harikası, şimdi yerini asfalta ve unutulmuş anılara bırakmış durumda. İnegöllüler, "Bir yerlere bir şeyler yaparken, bir yerleri de yok etmeyin," diyerek bu tür tarihi ve doğal mirasların korunması gerektiğini vurguluyor.
Yol yapım çalışmaları sırasında patlatılan kaya, yerle bir oldu. Böylece İnegöl, hem doğal güzelliklerinden hem de tarihi mirasından bir parça kaybetmiş oldu.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!