Süleköylü Cafer Duman
Cafer Duman, 1930 yılında İnegöl'ün Süleköy köyünde doğdu. Çocukluk yılları ve ilkokul eğitimi bu köyde geçti.
Mesleğe olan ilgisi, onu 1947 yılında İnegöl'de Nuri Usta'nın yanına getirdi. Ustasının yanında meslek öğrenmeye başlayan Duman, 1960 yılına kadar burada çalıştıktan sonra kendi işyerini açarak semer yapıp tamir ederek hayatını sürdürdü.
Ölen mesleği İnegöl Kent Müzesi’nde yaşatılıyor
Geçen yıllarla birlikte yaşam koşulları değişti ve binek hayvanlarının kullanımı azaldı. Bu değişimle birlikte semere olan ihtiyaç da azaldı. Cafer Duman, son yıllarında yeni semer yapmadan sadece tamir işleriyle meşgul oldu.
Altmış yılı aşkın süre boyunca bu mesleği icra eden Duman, İnegöl'ün son semercisi olarak İnegöl Kent Müzesi’nde ve İnegöllülerin hafızalarında yerini aldı.
Cafer Duman'ın Unutulmaz Mirası
Cafer Duman'ın hayatı ve mesleki hikayesi, sadece İnegöl için değil, tüm Türkiye için önemli bir kültürel miras olarak kabul ediliyor. Duman, 14 Mart 2016 tarihinde vefat etti, ancak geride bıraktığı miras hala yaşıyor.
85 yaşında vefat eden Cafer Duman usta, Kasım Efendi camiinde öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Onun hayatı, semercilik mesleğinin son temsilcilerinden biri olarak, gelecek nesillere ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.
“Cafer Duman, İnegöl’ün son semercisi olarak İnegöl Kent Müzesi’nde ve İnegöllülerin hafızalarında yerini aldı.”
Kaynakça : Ali Osman Olgun, İnegöllü Semerci Cafer Duman ile Söyleşi, Bursa Araştırmaları Dergisi Kış 2009, Sayı 23, sayfa 37-38
2013 Yılında Sabah Gazetesi'nde yayınlanan haberi
Bir zamanların popüler mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde yok olmaya yüz tutan semercilik İnegöl'ün tek semer ustası olan Cafer Duman tarafından devam ettiriliyor
Semercilik mesleği İnegöl'de sadece bir semer ustası tarafından devam ettiriliyor. Ustasından öğrendiği mesleğini 1947'den beri hep aynı yerde sürdüren tek semer ustası 83 yaşındaki Cafer Duman "Semere vatandaşın ve köylünün ilgisi kalmadı" diyerek mesleğin bitme noktasına geldiğine işaret ediyor. Duman, Kasımefendi Caddesi üzerindeki dükkânında teknolojiye direniyor. Semerci Duman, bir zamanların popüler mesleği için artık çırak bulamamaktan dert yanıyor. 66 senedir semercilikle uğraşan usta mesleğin son bulmak üzere olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor:
HEVES EDEN KALMADI
"Şimdi bu mesleğe ne heves eden var ne de çalışan var. Mesleğin son temsilcisiyim. Bu işi semerci Nuri ustadan mesleği öğrendim. Semercilik zamanında ustalık isteyen en kıymetli meslekler arasındaydı, insanlar bu işi yapmak için yarışırdı. Herkes buna heves ederdi ama artık bu işi yapmak isteyen kalmadı." Duman "Semerci Nuri'nin dükkânına sabah ezanından akşam ezanına kadar durmadan müşteri gelirdi. Biz hiç kahve bilmedik. Hep iş geliyordu, oturup dinlenmeye zaman bulamıyorduk. Şimdi mesleğimiz eğlence işi oldu. Gücüm yetene kadar mesleğimi yapmak istiyorum. Ama malzeme bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Şimdi semer tamiri yapıyorum" diyor. "Gençleri de anlıyorum, hayat tarzının değişmesiyle beraber gençlerin ilgisi de başka yönlere dağıldı" diyen Duman "Gençler ustaya gereken değeri, kıymeti veremez oldu. Artık getirisi olmadığı için kimse bu mesleği öğrenmek de istemiyor. Biz de artık mesleği icra edemez hale geldik. Semer satışları durma noktasına geldi. Üzülerek söylüyorum ki semere vatandaşın ve köylünün ilgisi kalmadı" diye konuşuyor.
https://www.sabah.com.tr/marmara/2013/11/24/son-semerci