Mustafa Çalışkan, İnegöl'ün değerli halk figürlerinden biriydi. Sandalyecilikten mobilyacılığa uzanan zanaat yolculuğu, İnegöl'ün mobilya sektöründeki dönüşümüne nasıl katkı sağladı? İşte, bir ustalık öyküsü...
İnegöl'ün Mobilyacılık Tarihine Yolculuk
Erken Dönemler: Bir Ustanın Çıraklığı
İnegöl Belediye Meclis Üyesi, mobilyacı ustası.
1925 yılı İnegöl doğumludur.
İlkokul eğitimi sonrası Ali Özyeşil ustanın yanında sandalyecilik yapmaya başladı.
Mustafa Çalışkan'ın sanat hayatı, İnegöl'de Ali Özyeşil'in yanında sandalyecilik yaparak başladı. İlkokul eğitiminden sonra başladığı bu yolculuk, onu İnegöl mobilyacılığının duayenlerinden biri yapacaktı.
1953 yılında Lazlar Camii aralığında kendine bir işyeri açar. Sandık, büfe, sehpa ve iki kapılı bombeli elbise dolabı gibi mobilyalar üretir. Daha sonra da Büyük Sanayi Şen Sokak’ta yaptığı işyerine, 1960 yılında taşınır.Kendisi aslında sandalye ustasıdır. Sonradan ihtiyaca göre mobilyacılığa başlar.
Mustafa Çalışkan, kalın ağaçlardan pres yapıp bombeli mobilya üretiminde kullanan ve İnegöl’e ilk defa formikayı İstanbul’dan getirip satan ve formikadan mobilya üreten kişidir. Ayrıca formika, kontrplak, tutkal, kaplama toptan satışını da yapar.
1940'lar ve 50'ler: Mobilyacılığın Dönüşümüne Şahitlik
Çalışkan, 1940 ve 1950'li yıllarda İnegöl sandalyeciliğinin mobilyacılığa evrilmesine tanıklık etti. Bu dönemde kazandığı deneyimler, onu sektörde öne çıkaracak bilgi birikimine ulaştırdı.
İnegöl sandalyeciliğinin, mobilyacılığa geçiş süreci olan 1940’lı, 50’li yılları o işyerinde çalışarak geçirdi. Dolayısıyla o sürecin hem şahidi, hem de önemli aktörlerinden biri oldu.
1960’lı yıllardan itibaren kendi atölyesini faaliyete soktu.
İstaş Kurucu Ortaklarındandır.
İmasko Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olup sonraki yıllarda başkanlık görevinde de bulunmuştur.
Kendi İşini Kurma: Bir Atölyeden İmparatorluğa
1960'lı yıllarda kendi atölyesini kuran Çalışkan, bu girişimle İnegöl mobilyacılığının gelişimine büyük katkıda bulundu. İstaş ve İmasko gibi kuruluşların temelini atarak, sektördeki liderliğini pekiştirdi.
İMASKO kurulunca, 1970’den itibaren toptan satışını yaptığı malzemenin tümünü İMASKO’ya devreder. 19 Ocak 1969 yılında yapılan ilk genel kurul toplantısında İMASKO’nun idare heyetine seçilen yedi kişiden biridir. Sonraki yıllarda başkanlık görevi de yapar. 1972’de İSTAŞ’ın kurucu ortağı olur.
Mustafa Çalışkan, 26.10 1982’de vefat edene kadar mobilyacılık mesleğini sürdürür. Kalfaları: Ahmet Çavuşoğlu, Mustafa Özdemir, Murat Yörükoğlu, Recep Gülenç, Mustafa Duymuş, Fevzi Zemzem, Necmettin Çimsöken, Selahattin Cambaz, H.İbrahim Bayrak, Vahit Toksöz, Cafer Göktaş ve İsmet Özitgi’dir.
Toplumsal Katkılar ve Miras
Belediye Meclis Üyeliği ve Sosyal Katkılar
Mustafa Çalışkan, 1968-1973 yılları arasında Adalet Partisi'nden İnegöl Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Bu süreçte toplumsal katkılarıyla da tanındı.
Bir Ustanın Ardında Bıraktıkları
1982 yılında vefat eden Çalışkan, arkasında zengin bir miras bıraktı. Onun hikayesi, bugün bile İnegöl mobilyacılığının temellerinde hissediliyor.
Kaynakça: 03.11.2016 tarihinde oğlu Yılmaz Çalışkan ile yapılan görüşme. Turhan Şahin-1299 İnegöllü
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57