BİLGİLERİ KALICI HALE GETİRELİM
Yaptığı değerlendirmede öğrenilen kazanımların nasıl kalıcı hale getirileceğinden bahseden Mollaoğlu, İnkılap Tarihi dersinin hayattan kopuk olmadığını, her ne kadar ezber yapılması gereken bir ders gibi görünse de çok basit uygulamalarla bile oldukça keyifli bir ders olacağını vurguladı.
Sözlerine devam eden Gülfide Mollaoğlu şu açıklamaları da ekledi: "İnkılap tarihi dersinde konular yakın tarihimizi ve günümüzü ve yakın tarihimizi ilgilendirdiğinden daha ayrıntılı anlatılmaktadır.
İnkılap tarihi konuları ne kadar çabuk öğreniliyorsa da konuların unutulması bir o kadar kolaydır. Aslında buradan yola çıkarak baktığımızda bizim için önemli olan öğrendiğimiz konuları nasıl kalıcı hale getiririz olmalıdır. Peki, bilgilerimizi kalıcı hale getirmek için neler yapmalıyız?
DOĞRU ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Aslında inkılap tarihi öğrenmenin en temel yolu derste öğretmenini dikkatli ve aktif dinlemekten geçer. Ders içinde anlatılanları dikkatli dinlemeli ve bol bol not tutmalısınız. Bunlarla birlikte kalıcılığı sağlamak için evde bol bol tekrar yapmalı ve kitap okumalısınız.
Geçtiğimiz yıllardaki TEOG sorularına baktığımızda inkılap tarihi dersinde de diğer derslerde olduğu gibi yorum yapmayı gerektiren sorular ağırlıklı. Bu nedenle öğrencilerin sorular üzerinde doğru yorum yapabilmeleri için test çözmelerinin dışında inkılap tarihi konularıyla ilgili bolca kitap okumaları ve bu kitapları değerlendirmeleri yararlı olacaktır.
KİTAP OKUMANIN YARARI
Düzenli kitap okuyan öğrenciler doğru yorum yapma yetisini kazanarak, soru içindeki ipuçlarını ve önemli noktalarını yakalayarak doğru cevaba ulaşabileceklerdir. Okuduğunuz kitapları da roman okur gibi değil de altını çizerek, notlar alarak aktif bir şekilde olayları kafanızda canlandırarak okumalısınız.
Okumalarınızı ve çalışmalarınızı aktif bir şekilde gerçekleştirmezseniz çabuk sıkılır ve çalışmayı bırakırsınız. Bu çalışmalarınızla birlikte ara ara tekrarları yaparsanız konuların kalıcılığını sağlamış olursunuz."
İnkılap tarihi dersi ile ilgili genel bir değerlendirmenin ardından okulun İnkılap Tarihi öğretmeni İsmail Demirel de sınav anında kolaylık yaşayabilmek için birkaç küçük ipucundan bahsetti:
*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendir.
* "Milli Egemenlik" "Milli Bağımsızlık" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma.
*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.
*Sınava Çalışırken sebep sonuç ilişkisine dikkat et "Ne" "Neden" sorularına cevap arayabilirsin.
*Antlaşmalara çalışırken "Neden bir araya gelindi?" "Madde neden oluşturuldu ve amaç neydi" sorularını sorabilirsiniz.
*2. TEOG' da ağırlıklı olarak çıkacak konulardan "Atatürk İnkılapları ve İlkeleriyle "ilgili bir kavram haritası hazırla ve ilkelerle ilgili anahtar kelimelere dikkat et.
Açıklamalarını sürdüren İsmail Demirel sözlerine şunları da ekleyerek sınav öncesi yapılabilecek son çalışmaların değerlendirmesini yaptı:
"Tabii, bu bahsettiklerimizin pekiştirmesini yapmak ve kalıcılığını sağlamak için çok soru ancak nitelikli soru çözmeliyiz.
Öncelikle çok iyi öğrendiğimiz konularla ilgili test çözmeye başlamalıyız. Konuyla ilgili kavramları iyice öğrendikten sonra o konu ile ilgili test çözmeye başlayabiliriz. Soru çözmedeki amaç nitelikli olmayan çok soru çözmek değil aslında.
AMACIMIZI BELİRLEYELİM
Amacımız kazanımlara uygun ve TEOG Soru tarzına uygun soruları anlayarak doğru yorumlayarak yani nitelikli bir şekilde çözmek. Soruların soru köklerine dikkat etmeli, ipuçlarını doğru bir şekilde bulmalısınız. Dikkatli ve doğru okuyarak doğru cevaba ulaşabilirsiniz ve sonrasında yaptığınız yanlışları değerlendirerek eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz.
Soru çözümlerinde dikkat etmeniz gereken diğer bir unsurda her kalıp soruyu görmektir. Hangi soru tipinde nasıl bir yöntem izlememiz gerektiğini öğretmenlerimizin tavsiyeleri ile bol ve nitelikli soru çözmeyle öğrenebiliriz. Yanlışlarımızı değerlendirerek inkılap tarihi dersinden başarılı bir sonuç elde edebiliriz."
Sınava hazırlanan tüm öğrencilere kolaylılar diliyoruz.