İNSANOĞLU NE ZAMANDAN BERİ YÜZÜK TAKIYOR? (2)

Ayşe Bayraktar yazdı

Abone Ol

SADAKAT  VE SONSUZLUK SEMBOLÜ

Daire şeklindeki Yüzük; evliliğin sonsuza dek sürme umudunu temsil ediyordu. Yüzük aynı zamanda sadakatin bir sembolü idi. Özellikle Asya kültürlerinde, yüzüklerin kullanımı sadakat amaçlıydı, erkekler eşlerinin sadakatini yüzükle sorgulardı. Günümüzde bu tam tersine dönmüş görünüyor. Kadınlar, erkeğin önce parmağında yüzük olup olmadığına bakıyor.

Daha sonra bu inanç ve âdetin Romalılar’a geçtiğini ve bütün dünyaya yayıldığını görüyoruz. Tarihi kazılarda binlerce yıl öncesine ait çok çeşitli evlilik yüzüklerine rastlanılmıştır.

AŞKIN GÜCÜ

Antik Roma’da yüzük için kullanılan metaller, erkeğin kadına duyduğu aşkın güçlülüğünün bir simgesiydi. Antik Roma döneminde bu yüzüklere alyans adı verildi. Alyans Fransızca “alliance”’ kelimesinden; anlaşma, ittifak anlamına geliyor.

Yüzüklerin içine 'Sen benim içinsin', 'Seni seviyorum' gibi yazılar da eski çağlardan beri yazılmaktadır.

Yapılan tarihi kazılarda yüzüğün ilk örneklerinin Tunç Çağı'nda görüldüğü tespit edilmiştir. Girit ve Miken uygarlıklarında (MÖ 1800) ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler yapılmaya başlanmıştır.


NEDEN SOL EL? AŞK DAMARI

Evlilik yüzüğü sol ele ve sondan bir önceki parmağa takılıyor. Eski zamanlardan beri sevgi damarının, bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiğine inanılıyor. Bu damara “Vena Amoris” (aşk damarı) deniliyordu. Böylece bu el ve parmağa takılan yüzükler evli çiftin kalben bağlılığını simgelemiş oluyor.

Yüzüğün sağ ele takılmasının adet olduğu ülkeler de var. Örneğin: Norveç, Rusya, Polonya ve Almanya.

SAVAŞA GİDERKEN

Erkeklerin yüzüğü yoğun kullanımı 20. yüzyılda yaygınlaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte savaşa giden erkekler, eşlerine olan bağlılıklarını yüzük takarak gösteriyorlardı. Takılan yüzük, senin için geri döneceğim mesajı veriyordu.

SONSUZA KADAR

1940 sonrası “A diamond is forever” (Elmas sonsuza kadardır) sloganı ile tektaş yüzüğün reklamı yapılmış ve o günden bu güne pırlanta yüzükler, en çok satılan mücevher olmaya devam etmiştir.

Son sorumuz size. Parmağınızda yüzük var mı yok mu? Varsa siz hangi amaçla takıyorsunuz?