Ekonomi

Ipsos Raporu: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Ekonomi, Güven Endeksi Sondan Beşinci!

Ipsos Ekonomi Dosyası, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını ve tüketici güvenini ortaya koyuyor. Katılımcılara göre Türkiye'nin en büyük sorunu ekonomi, güven endeksi ise sonuncu sırada.

Abone Ol

Pazarlama ve Araştırma Global Uzmanı Ipsos'un Ekonomi Dosyası, Ekim 2023 sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Araştırmaya göre, katılımcılar arasında Türkiye'nin en büyük sorunu olarak öne çıkan konu ekonomi oldu. Hane geliri ve alım gücünde düşüş yaşandığı ifade edilirken, enflasyon ve fiyat artışları ekonomik endişeleri artırdı.

Türkiye Tüketici Güven Endeksi Sondan Beşinci

Ipsos'un araştırmasına göre, Türkiye tüketici güven endeksinde 29 ülke arasında sondan beşinci sırada yer aldı. Tüketici güven endeksi eylül ayına göre yüzde 2,5 artarak yüzde 34,5 oldu. Ancak 29 ülkenin tüketici güven endeksi ortalaması yüzde 47,2 olarak açıklandı.

Ekonomi Türkiye'nin En Büyük Sorunu

Araştırmaya katılanların yüzde 87'si, Türkiye'nin en büyük sorununun ekonomi olduğunu belirtti. İkinci sırada yüzde 5 ile "göçmen" yer aldı. Katılımcıların yüzde 76'sı Türkiye ekonomisinden memnun olmadıklarını ifade etti.

Ekonomik Beklentiler

Katılımcıların yüzde 73'ü, önümüzdeki aylarda enflasyonun artacağını düşünürken, yüzde 16'sı aynı kalacağını, yüzde 11'i ise azalacağını öngörüyor. İşsizlikle ilgili düşüncelerde yüzde 67'si artış bekliyor.

Alım Gücü ve Hane Geliri

Katılımcıların yüzde 52'si son 12 ayda hane gelirinin azaldığını ifade ederken, yüzde 34'ü değişmediğini, yüzde 11'i arttığını belirtti. Son 1 ayda alım gücünün azaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 76 oldu.