Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu tarafından başlatılan süreçle, Türkiye'de çalışan 32 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek iş kanunlarında önemli düzenlemeler yapılması planlanıyor. Bu düzenlemeler arasında tatil ücretleri, çalışma saatleri ve esnek çalışma düzeni gibi birçok ana madde bulunmaktadır.

Türkiye'de İş Kanunlarına Yönelik Yenilikler ve Çalışma Hayatında Değişiklikler

Ücret ödemeleri konusunda yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi adına, ücreti eksik ya da zamanında ödemeyen işverenlere yönelik ceza tutarlarında artış öngörülmektedir. Ayrıca, ücretin günlük ya da maktu olarak belirlenmesine ilişkin net bir düzenleme yapılacak ve genel tatil ücretini ödemeyenlere cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

Mevcut esnek çalışma şartları da gözden geçirilerek, çocuk çalışanlara yönelik mevzuat yeniden düzenlenecek. Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda, Anayasa hükümleri dışında, farklı kanunlardaki karmaşaya çözüm getirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, 2003 tarihli İş Kanunu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu gibi farklı kanunlarda düzenlemeler yapılacak ve tek bir temel Türk İş Kanunu oluşturulacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işverenlerin yaşadığı sıkıntıları dikkate alarak 4 yıllık stratejik bir plan oluşturdu. Plan, ücret ödemelerindeki eksikliklerin ve ödememe durumlarının gözden geçirilmesini ve çözüm yollarının belirlenmesini amaçlamaktadır.

Stratejik plana göre, ücretin günlük ya da maktu belirlenmesine ilişkin net bir düzenleme yapılmaması, özellikle ayların 28-31 gün arasında değişmesi durumunda ödeme konusunda karışıklıklara neden olmaktadır.

Ayrıca, çalışma saatlerinin belgelendirilmemesine yönelik idari para cezalarının belirlenememesi, çalışanların haklarının tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Genel tatil ücreti ödememe durumlarında da idari para cezasının belirtilmemesi sorunlara neden olmaktadır.

Yıllık ücretli izin hükümleri de gözden geçirilecek ve işçi sendikalarıyla ilgili iş sözleşmelerinin sendikal nedenle feshedilmesine dair ölçütler belirlenecektir.

Bu yeniliklerin yanı sıra, Türkiye genelinde sendikalı işçi sayısında artış yaşanmıştır. 2 milyon 495 bin 423 sendikalı işçi bulunmaktadır. Bu sendikalı işçilerin büyük çoğunluğu "Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar," "metal" ve "inşaat" iş kollarında yer almaktadır.

Sonuç olarak, Türkiye'de iş kanunlarına yönelik yapılan bu düzenlemeler, çalışma hayatında önemli değişikliklere ve iyileştirmelere yol açmayı hedeflemektedir.

Editör: İHSAN KURAN