Gösterilerin merkezi, İsrail Meclisi'nin bulunduğu Batı Kudüs'tü. İsrailli esirlerin aileleri ve Netanyahu hükümetinin istifasını isteyen 100 binden fazla kişi, İsrail Meclisi çevresindeki yolları ve meydanları doldurdu.

Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü

Netanyahu karşıtı gruplar, Başbakan Netanyahu'ya hitaben "Sen baştasın, sen suçlusun", "(Esir takası) Anlaşma şimdi", "Seçimler hemen" sloganları atarak hükümetin istifasını talep etti.

Göstericiler, İsrail Meclisi yakınlarında trafik kesme eylemi düzenleyerek Begin Otoyolu'nu kapattı ve yolda ateş yaktı. İsrail polisi, göstericilere atlı birlikler ve TOMA'lardan pis kokulu su sıkarak müdahale etti.

Batı Kudüs'teki gösterilerde, zorunlu askerlik görevine katılmasını talep eden ultra Ortodoks Yahudiler de yürüyüş düzenledi. Ancak, buradaki gruplarla Harediler arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Tel Aviv, Netanyahu'nun ikamet ettiği Kayseriya ve Kfar Saba kenti gibi birçok yerde binlerce kişi gösterilere katıldı.

Netanyahu, sokak gösterileri devam ederken yaptığı basın toplantısında, erken seçim taleplerinin ülkeyi "8 ay boyunca felce uğratacağını" ve "bu durumdan en fazla Hamas'ın memnuniyet duyacağını" savundu.

Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri, başkent Tel Aviv'deki gösterilerini sonlandırarak bundan sonra ülke genelinde sokaklara ineceklerini duyurmuştu. İsrail'de, Netanyahu'yu Hamas'ın düzenlediği sürpriz saldırıdan sorumlu tutan hükümet karşıtı gruplar da gösterilere katılma çağrısı yapmıştı.

Hamas ile İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası için dolaylı müzakerelerin yeni turu Kahire'de başladı. Ancak, Katar'daki müzakerelerde anlaşma sağlanamamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, 25 Mart'ta Gazze'de ramazan ayında ateşkes kararı almıştı, ancak İsrail bu kararı hiçe sayarak saldırılarına devam ediyor.

İsrail ordusunun saldırıları ve işgali altında, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinli insanlık felaketiyle karşı karşıya. Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmazlıkların başında, Hamas'ın "kalıcı ateşkes talebine rağmen" İsrail'in "geçici ateşkes ve savaşa devam etmeyi talep etmesi" geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi