İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda 26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen Afet Sağlık Grubu Deprem Tatbikatı, 8 ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Ana merkezi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi olan tatbikatta, afet sonrası sağlık hizmetlerinin devri uygulamalı olarak test edildi. Sağlık Bakanlığı'nın desteklediği tatbikata diğer illerden gelen sağlık ekipleri de katılarak sahada müdahale uygulamaları yaptı.
Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Tatbikat
İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, programda yaptığı konuşmada, dünyada örneği bulunmayan kapsamlı bir tatbikatı başarıyla tamamladıklarını belirterek, "Ancak bilmemiz gereken en önemli husus, her zaman alarm durumunda ve hazır halde olmamız gerektiğidir" dedi. Güner, 2019’daki 5.8 büyüklüğündeki İstanbul depremi sonrası edinilen tecrübelerle hızlı ve uygulanabilir çözümler üretmenin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
İlk 12 Saat Kritik
Muhtemel bir afette ilk 12 saat içerisinde kendi kendine yetebilen bir sağlık sistemi kurmanın önemine dikkat çeken Güner, "Bugün gerçekleştirdiğimiz tatbikatın amacı, teorik planların sahadaki eksikliklerini görmek ve daha güçlü bir yapı inşa etmekti" ifadelerini kullandı. Güner, afet anlarında sağlık hizmetinin komut beklemeden, refleks hâlinde sunulması gerektiğinin de altını çizdi.
Planlı ve Provalı Müdahale Şart
İlk 40-48 saatlik süreçte, destek ekiplerinin hangi yolları kullanacağı ve hangi hastanelere ulaşacağı gibi tüm adımların önceden bilinmesi gerektiğini belirten Güner, bu tatbikatın İstanbul'da başlatılan ikinci faz çalışma olduğunu söyledi. 23 Nisan’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin de hazırlıkların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Güner, "Afet öncesi yapılan hazırlıklar, kurtarılacak hayatların yüzde 85’ini belirler" dedi.
İstanbul'u Türkiye’nin Yarısı Gibi Değerlendirmeliyiz
İstanbul Vali Yardımcısı ve AFAD İl Koordinatörü Mahmut Hersanlıoğlu ise, İstanbul için hazırlanan iki önemli plandan bahsetti. İlk olarak İstanbul Risk Azaltma Planı'ndan söz eden Hersanlıoğlu, afetlere dayanıklı referans hastanelerin yeniden inşa edildiğini ve alınacak tedbirlerle kayıpların en aza indirgenmesinin hedeflendiğini belirtti.
İkinci olarak İstanbul Afet Müdahale Planı’na değinen Hersanlıoğlu, "İstanbul'u sadece bir şehir olarak değil, Türkiye’nin yarısı gibi düşünmeliyiz. Burada yapılan her doğru planlama, ülke genelinde afet yönetimi kapasitesine katkı sağlar" dedi.
Hersanlıoğlu ayrıca, deprem bölgesinde ayakta kalan iki teşkilatın jandarma ve sağlık teşkilatı olduğunu vurgulayarak, sağlık çalışanlarının kriz anlarında gösterdiği üstün performansı takdir etti.
Hazırlıklar Hayat Kurtarıyor
Tatbikata katılan sağlık ekipleri sahada uygulamalı eğitimler yaparken, yetkililer de afetlere karşı hazırlığın hayat kurtarıcı rol üstlendiğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, bu tür tatbikatların sahadaki refleksleri güçlendirdiğini ve kriz anlarında hızlı müdahaleyi mümkün kıldığını vurguladı.