Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde büyük bir yıkım gerçekleşti. 10 ilde yıkıma neden olan asrın felaketi, Türkiye'yi de derinden sarstı. Meydana gelen iki büyük depremde can kaybı 40 bini aştı, yaralı sayısı ise yüz binlere ulaştı.
BURSA'NIN DEPREMSELLİĞİ
Tüm Türkiye’yi yasa boğan felaketin ardından deprem konuları gündemdeki sıcaklığını korurken, birinci derece deprem riski taşıyan Bursa'yla ilgili geçmiş yıllarda hazırlanan bir rapor ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK tarafından hazırlanan 'Bursa'nın Depremselliği' adlı çalışmada, Bursa'nın deprem aktivitesi açısından oldukça hareketli bir coğrafyada bulunduğu belirtildi.
3 FAYA DİKKAT!
Bursa'nın, Türkiye’nin en aktif fay kuşaklarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun etkisi altında olduğu vurgulanan çalışmada, Bursa'da yıkıcı etki yaratabilecek fayların ise İznik Gemlik Fayı, Uluabat Fayı ve Bursa Fayı olduğu kaydedildi.
İKİ YIKICI DEPREM...
Çalışmada, söz konusu fayların, 28 Şubat 1855 tarihinde 7,5 büyüklüğünde ve 11 Nisan 1855 tarihinde 7,0 büyüklüğünde olmak üzere şehirde büyük bir yıkıma neden olan iki depreme sebebiyet verdiği hatırlatıldı.
AKTİF FAYLARIN OLUŞTURABİLECEĞİ BÜYÜKLÜKLER
Raporda Bursa'daki aktif fayların ve Marmara fayının oluşturabileceği depremlerin büyüklüklerine de yer verildi.
Buna göre İznik-Gemlik fayının 7,5 büyüklüğünde, İznik-Gençali fayının 7,2 büyüklüğünde, Uluabat fayının 7,2 büyüklüğünde, Bursa+İnegöl fayının 7,0 büyüklüğünde, Mustafakemalpaşa+Orhanlı fayının 7,1 büyüklüğünde, Soğukpınar+Oylat fayının 7,0 büyüklüğünde, Barakfakih fayının 6,2 büyüklüğünde, Yenişehir fayının ise 6,2 büyüklüğünde deprem oluşturabileceği belirtildi.
Marmara Bölgesi'nin büyük bir çoğunluğunu etkileyeceği tahmin edilen Marmara fayının ise 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana getirebileceği kaydedildi.