İsrail'in Gazze'ye yönelik bir ay süren şiddetli saldırıları, yerleşim yerleri ve sivil hedeflerin bombalanmasıyla uluslararası tepkilere neden oldu. 10 bin 22 Filistinli'nin hayatını kaybettiği bu saldırılar savaş suçları delilleriyle gündemde. 

filistin gazze israil 07 (6)

İsrail Saldırıları ve Filistin'in Karşılığı

Filistinli Grupların Misilleme Hareketleri

İsrail'in Mescid-i Aksa ve Filistinlilerin kutsal değerlerine yönelik saldırılarına karşılık, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve diğer Filistinli gruplar, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılar başlattı. İsrail topraklarına 5 binden fazla roket ve havan atılırken, bazı İsrail askeri ve siviller esir alındı.

filistin gazze israil 07 (1)

İsrail'in Gazze'ye Yoğun Hava Saldırıları

İsrail ordusu, Gazze'den İsrail topraklarına sızan silahlı gruplara karşılık olarak yoğun hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda yerleşim yerleri, hastaneler, okullar, camiler ve kiliseler hedef alındı, büyük çaplı sivil kayıplar yaşandı.

"İsrail tarafına sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmalar ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarında bir aylık süreçte öne çıkan olaylar, bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirdi." - AA Muhabiri

filistin gazze israil 07 (2)

Batı'nın İsrail'e Destek Açıklamaları

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Batılı liderler, İsrail'e yönelik desteklerini açıkça belirtirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye gıda, elektrik ve yakıt akışını kestiğini duyurdu.

filistin gazze israil 07 (7)

Uluslararası Tepkiler ve İsrail'in Tepkisi

Uluslararası toplumun büyük bir kısmı İsrail'in bu eylemlerini savaş suçu olarak nitelendirirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'ye saldırılarla "Orta Doğu'yu değiştireceklerini" söyledi.

filistin gazze israil 07 (4)

Fosfor Bombası İddiaları ve Sağlık Merkezlerine Saldırılar

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri saldırılarında yasaklı fosfor bombası kullandığına dair kanıtlar paylaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı, Durra Çocuk Hastanesi'nin fosfor bombasıyla vurulduğunu açıkladı.

filistin gazze israil 07 (3)

BM'nin Ateşkes Çağrılarına ABD'nin Vetosu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de "insani ateşkes" talep eden tasarılar, ABD ve diğer bazı Batılı ülkelerin vetoları nedeniyle kabul edilmedi.

filistin gazze israil 07 (5)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR