Turhan Şahin'in Köşe Yazısı

MEHMET CEYHAN

İnegöl Süle Köylü’dür. 1891-1975 yılları arasında yaşamıştır. Yunan işgali sırasında İnegöl’de yararlı hizmetlerde bulunmuştur. Karakiraz Köyü’nden  çete reisi Nuri  Bey’in elemanlarından biri olarak görev yapar. Çete Mehmet diye tanınırdı.

Birinci Dünya Savaşı’na asker olarak katılmış Arap yarımadasındaki cephelerde yıllarca savaşmıştır. Evine döndüğünde de Yunan işgali ile karşılaşmış burada da elinden gelen çabayı göstermiştir. Düşmana gece baskınları ile zararlar verirler gündüz dağlarda saklanırlardı.

Yunanlılarca yakalanmış diğer İnegöl’lüler ile birlikte esir alınarak Yunanistan’ın Mora Yarımadasının güneyindeki Milos Adasında esir tutulmuş savaş sonrası esir değişimi ile ülkesine dönebilmiştir. Eğitimci Yazar Numan Kartal’la 1961 yılında yaptığı söyleşi o günlerin İnegöl’üne ışık tutmada önemli bir kaynaktır.

MUSA COŞKUN

Yenice Perihan Coşkun İlköğretim Okulu’nun hayırseveri. 1993 Yılında Elazığ-Keban Pınarlar köyünde doğdu. İlköğretimini Keban’da tamamladı. Çalışmak üzere 1947 yılında İstanbul’a geldi.

Pantoloncu olarak başladığı iş hayatını 1963 yılından itibaren Bursa’ya taşıdı. 1986 yılında tüm işlerini tasfiye edene kadar çalışmalarını Bursa’da sürdürdü. 1981 yılında başlatılan “Kendi Okulunu Kendin Yap” kampanyası ile memleketi Keban’a 12 derslikli bir ilkokul yaptırdı.

Daha sonra ağırlıklı Bursa’ya ağırlıklı olmak üzere ülke genelinde 1 İlçe Milli Eğitim Hizmet Binası, 2 Lise, 4 İlköğretim Okulu, 1 Öğretmenevi, 2 Kapalı Spor Salonu, 1 Adliye Sarayı çok sayıda Atatürk Büstü yaptırmıştır. Hayırseverimiz;  9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.

İnegöl-Yenice’de Gaziosmanpaşa ilköğretim Okulu’na 6 derslikli ilave bina yaptırınca okulun adı Perihan Coşkun (Musa Coşkun’un eşi) İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Hayırseverimiz 15 Ağustos 2012’de Bursa’da vefat etmiştir.