Hamamdı, çini müzesi oldu
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle restore edilen 1. Murat Hamamının bundan sonra İznik Çini ve Kent Müzesi olarak ait olduğu topraklara hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Müzede İznik ile bütünleşmiş çini sanatının tüm inceliklerinin gelecek kuşaklara aktarıldığını belirten Başkan Aktaş, Yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgular, İznikte çini ve seramik üretiminin birdenbire ortaya çıkmadığını, tarih boyunca farklı tekniklerle yapıldığını gösteriyor. Oluşturduğumuz müzeyi ziyaret edenler, İznik çinisinin tarihine yolculuk yapacak. Beylikler döneminden günümüze kadar tüm çini örnekleriyle yaşanan değişim yakından gözlemlenebilecek dedi.
Antik Çağdan Osmanlıya
Müzede ayrıca İznik ve civarında yaşayan insanlar tarafından kullanılan pek çok etnografik eserin de sergilendiğini ifade eden Başkan Aktaş, İznik, Antik Çağdan başlayıp Osmanlının yükseliş dönemi sonlarına değin süregelen çok zengin ve değişken bir açık hava müzesi konumundadır. İznik Çini ve Kent Müzesinin galerilerinde gezindikçe, belki de İznik tarihi hakkında daha önce fark edilmeyen detayları öğreneceğiz diye konuştu. İznikin turizm anlamında çok daha fazla değer görmeyi hak ettiğini vurgulayan Başkan Aktaş, Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu güzide ilçemiz UNESCO kalıcı miras aday listesinde. Sayın bakanımızın da desteğiyle oluşturulacak güç birliği sayesinde İznikin en kısa zamanda hakkı olan kesin listeye alınmasını hedefliyoruz şeklinde konuştu.
Zenginlikleri kazanca dönüştürmemiş gerekiyor
Bursanın 17 ilçesinin tamamıyla birlikte birbirinden farklı onlarca-yüzlerce turizm değerine sahip olduğunu, sadece İznikin bile turizm anlamında şehre yetebileceğini ifade eden Başkan Aktaş, Bazilikası, sur kapıları, Roma Tiyatrosu ve diğer tüm eserleriyle sakin şehir İznikin dünyaya tanıtılması noktasında bir rotamız olacak. Sahip olduğumuz zenginlikleri kazanç kapısı haline dönüştürmemiz gerekiyor. İnşallah elbirliğiyle, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gücü bakanımızın tecrübesiyle, İznikteki değişim ve dönüşümü birkaç yıl içerisinde herkes çok net görecek açıklamasında bulundu.
İznik, turizmde hak ettiği noktaya gelecek
İznik Çini ve Kültür Müzesinin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise konuşmasında, insanlığa mal olmuş İznikin proje ve kaynak desteğiyle turizmde hak ettiği noktaya geleceğini ifade etti. Geçen ay Bursaya geldiğini ve Başkan Aktaşla birlikte projeleri çalıştıklarını, bu gelişte de Roma Tiyatrosu ile Ayasofya Camiinde incelemelerde bulunduklarını kaydeden Bakan Ersoy, Birkaç tane istek var. Onları da Nisan-Mayıs ayları gibi Başkan Aktaşla birlikte değerlendireceğiz. İnşallah hızlı bir şekilde İznikin turizm potansiyelini ziyaretçilerin görüşlerine açacağız dedi.
Bakanlıktan özel UNSECO desteği
UNESCO kalıcı miras kesin listesine girmesi yönünde de İznike gereken her türlü desteğin verileceğini belirten Bakan Ersoy, İznik gibi çok eski tarihi olan şehirler sadece bölge halkının değil aslında Türkiyenin markası. Bu tür yerleşim birimlerine sahip çıkmamız, farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Zaten markalaşmış çinisi var, İznikin. Bütün özellikleriyle birlikte Bursa ile de bütünleşince çok doğru bir destinasyon. İznik, gerçekten turizm gelirlerini artırabilecek potansiyele sahip. Bugün hamamın açılışını yapıyoruz, yarın inşallah devamı gelecek diye konuştu.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da açılış çerçevesinde söz alarak, selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Konuşmalarının ardından Bakan Ersoy ve Başkan Aktaş, protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini keserek, müze galerini gezdi.
Osmanlı döneminin en büyüklerinden
Ondördüncü yüzyılın ikinci yarısı ile 16 yüzyılın ilk yarısı arasında yapılan ve döneminin en büyüklerinden olan 1. Murat Hamamı, 14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin özgün özelliklerini bünyesinde barındırıyor. 20. yüzyılda işlevini kaybederek kullanılamaz hale gelen hamamda, 2006-2008 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapıldı ve Roma dönemine ait sütunlu yolun bir kısmı açığa çıkartıldı. Vakıflar mülkiyetinde bulunan hamamın kullanımı 2015 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesine geçti. Büyükşehir Belediyesinin işlevsellendirme çalışmalarının ardından hamam, kent kültürüne kazandırıldı.