İslam'da kadının miras hakkı nedir? Miras paylaşımında kadın ne kadar pay alır? Detaylar haberimizde!

İslâm, miras hukukunda kadınlara da adaletli bir şekilde paylar vermiştir. Kadının mirastaki hakkı, vefat eden kimseye olan yakınlığına ve diğer mirasçıların durumuna göre belirlenir.

Evlilik süresince erkeğe ait olan mehir ve nafaka yükümlülükleri göz önüne alındığında, kadının mirastan aldığı payın adaletli olduğu ortaya çıkar. İslâm’ın koyduğu malî düzenlemeler, külfet-nimet dengesini koruma amacı taşır.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (11)

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklaması

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Kadının mirastan alacağı pay, vefat eden kimseye olan akrabalık derecesine göre değişir:

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (8)

a) Vefat eden kimsenin kızı olarak kadın: Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda kardeşinin aldığı payın yarısını, erkek kardeşi yoksa ve kız tek ise mirasın yarısını alır. Kızlar birden fazla olduklarında ise mirasın üçte ikisini alırlar (en-Nisâ, 4/11). Üçte ikisini aralarında eşit olarak paylaşırlar.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (7)

b) Vefat edenin oğlundan torunu olarak kadın: Vefat edenin çocukları yoksa tek olması hâlinde oğlundan olan kız torun mirasın yarısını alır. Birden fazla olmaları hâlinde ise mirasın üçte ikisini alırlar. Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda mirası ikili birli paylaşırlar. Vefat edenin bir öz kızı ile bulunduğunda mirasın altıda birini alan kız torun, vefat edenin oğlu ile bulunduğunda ise mirastan pay alamaz.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (5)

c) Vefat edenin anne-baba bir kız kardeşi olarak kadın: İlk üç hâli vefat edenin kızı gibidir. Vefat edenin kızı veya kızlarıyla beraber olunca kız/kızlar hissesini aldıktan sonra kız kardeş kalanı alır (Buhârî, Ferâiz, 12 [6741-6742]). Vefat edenin babası veya oğlu ile bir arada olunca bunlar mirastan bir şey alamazlar (en-Nisâ, 4/176).

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (6)

d) Vefat edenin baba bir kız kardeşi olarak kadın: Baba bir kız kardeşler anne baba bir kız kardeşler bulunmadığında mirasta onların aldıklarını alırlar.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (4)

e) Vefat edenin anne bir kız kardeşi olarak kadın: Bu durumda anne bir kız kardeş bir tane olunca altıda bir, erkek veya kız birden fazla olunca üçte birde ortak olur (en-Nisâ, 4/12); vefat edenin, çocukları, babası ve dedesi ile bulununca mirastan pay alamazlar.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (2)

f) Vefat edenin annesi olarak kadın: Vefat eden kimsenin çocukları veya birden fazla kardeşi varsa altıda bir, vefat edenin çocukları veya birden fazla kardeşi yoksa üçte bir; eşlerden birisi ve vefat edenin babası ile bulunduğunda eşin hissesi verildikten sonra kalanın üçte birini alır (en-Nisâ, 4/11). Eğer ölenin eşi ve dedesi ile birlikte bulunursa mirasın tamamının üçte birini alır.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (9)

g) Vefat edenin ninesi olarak kadın: Vefat edenin annesi bulunmadığı zaman altıda bir alır (Dârekutnî, es-Sünen, 5/160-161 [4134-4135]; Abdürrezzâk, el-Musannef, 10/273 [19079]). Ölenin babası olduğunda babaanne, annesinin bulunması hâlinde hiçbir nine mirastan pay alamaz.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (3)

h) Eş olarak kadın: Vefat eden kimsenin çocukları varsa sekizde bir, çocukları yoksa dörtte bir pay alır (en-Nisâ, 4/12; Cürcânî, Şerhu’s-sirâciyye, 34).

Mirasta payı olanlar Allah'ın mirastaki taksimine razı olmakla birlikte Kadınlara, kız kardeş ve kız çocuklarına ait payların çoğaltılması konusunda kendi aralarında gönüllü anlaşmalarında, hibe, ikram ve hediyede bulunmalarında bir sakınca yoktur.

Genc Gazete Adet Ve Lohusalık Döneminde Kadınların Dinen Yapamayacakları Kadınlar Kizlar Muslim Young Lady (1)

İslam Miras Hukukunda Kadına Verilen Değer

İslam miras hukuku, kadına sadece bir mal varlığı olarak değil, aynı zamanda ailenin bir parçası olarak değer verir. Bu nedenle, kadınlara miras paylaşımında da haklar tanır. Özellikle evlilik öncesi ve sırasında kadının yaşadığı ekonomik durum göz önüne alındığında, miras hakkının önemi daha iyi anlaşılır.

"İslam, koyduğu malî hükümlerde genel olarak külfet-nimet dengesini gözetmiştir. Miras hukuku da buna dâhildir."

Genc Gazete Erkekler Ve Kadınlar En Çok Hangi Kokuları Sever İşte Güzel Kokular (8)

Sonuç

İslam miras hukuku, kadınlara adil bir miras paylaşımı sunar. Kadının miras payı, vefat eden kişiyle olan akrabalık derecesine ve diğer mirasçılara göre değişir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bir uzmana danışmak önemlidir.

Genc Gazete Erkekler Ve Kadınlar En Çok Hangi Kokuları Sever İşte Güzel Kokular (7)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr