Kur’an’ın anlatımına göre kıyamet, İsrafil adlı meleğin sûr olarak isimlendirilen bir boruya üflemesiyle kopacaktır. (Yâsîn, 36/49)
Kesin olarak bilmediğimiz bir süre sonra sûra ikinci kez üflenecek ve yeniden diriliş (ba’s) meydana gelecektir. (Yâsîn, 36/51)
Bu yeniden dirilişte beden ve ruh birlikte olacaktır. Yeniden dirilen insanlar mahşer (arasât) adı verilen bir yerde bir arada toplanacak (Âl-i İmrân, 3/158) ve herkese dünyadaki hayatının bir nevi dökümü mahiyetindeki amel defteri verilecektir (En‘âm, 6/60).
Kirâmen Kâtibîn isimli meleklerin kaydettiği bu defterler cennetlik olan kişilere sağ tarafından, cehennemlik olan kişilere de sol ya da arka taraflarından sunulacaktır (Hâkka, 69/18-26).
Bu noktada Allah’ın insanları teker teker hesaba çekmesi başlayacaktır (Müslim, Îmân, 322-328).
Hesap sırasında insanlara ömrünü nerede ve nasıl tükettiği, gençliğini nasıl geçirdiği, malını nerede kazandığı ve nereye harcadığı, bildiklerini uygulayıp uygulamadığı sorulacaktır (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 1).
Hesaptan sonra ilahî adalet ölçüsü olarak kabul edilen mizanda (Enbiyâ, 21/47) dünyada yapılan iş ve eylemler tartılacak, kimsenin hakkı kimsede bırakılmayacak, tartısı ağır gelenler kurtuluşa erecekken hafif gelenler cehennem yolcusu olacaktır.
Mîzandan sonra cehennemin üzerinde bulunduğu bildirilen sırattan geçilecek; cennet ehli hızlı ve kolay bir şekilde bu yolu tamamlarken cehennem ehli geçemeyecektir (Buhârî, Ezân, 129). Bu noktadan sonra da sonsuz (ebedî) hayat başlayacaktır.